środa, 3 lipca 2013

15.



Nie cierpię, gdy podczas spokojnego, letniego spaceru
nagle dopada mnie burza, pioruny i ulewa.
Tak jak wczoraj…
A co jest najgorsze?
Wracam do domu jak zmokła kura i co?
Wychodzi piękne słońce.
Złośliwość natury?
Czy może nic nie dzieje się bez przyczyny?
Może ma mi to uświadomić,
że jak przesiedzę jeden wieczór
w domu na tyłku, to świat się nie zawali?
Ten tyłek nie osiągnie nagle kolosalnych rozmiarów.

Na porannym joggingu na szczęście było sucho ;)

A ja właśnie skończyłam:




Pełnoziarniste tosty z szynką, twarożek z suszonym pomidorem,awokado, groszkiem i bazylią,
warzywka, szczypiorek

Przepis na tosty:
3 kromki chleba ( u mnie wielozbożowy, ciemny)
Białko jaja
Otręby (u mnie ok. 2 łyżki, ale może być więcej)
Przyprawy i zioła ( u mnie słodka papryka, chili, oregano, majeranek, pieprz)
Szynka

Pieczywo kroimy i składamy tosty z szynką (lub serem lub po prostu same), maczamy w rozbełtanym białku i ‘panierujemy’ w mieszance z otrąb i całej reszty. Kładziemy na patelnie grillową na kilka minut z jednej i drugiej strony.

Pochwalę się również moim wspaniałym wytworkiem ;P

Domowe masło orzechowe.





Przymierzałam się do niego od dłuższego czasu, ale cały czas motywację odbierały mi zapasy w szafce.
Zapasy się skończyły, więc w końcu zrobiłam masełko.
Na początku chciałam zrobić to , ale stwierdziłam, że waniliowa nuta nie pasuje do
kanapek z masłem orzechowym, serem/szynką i pomidorem, które uwielbiam.
Zrobię następnym razem waniliowe masło orzechowe
jak już dorobię się kolejnego zapasu PB.
A w tym tygodniu amerykański tydzień w Liddlu, więc długo nie trzeba będzie czekać.

Przepis:
500g fistaszków (niedobranych)
Łyżeczka oleju rzepakowego (u mnie Oliwier)
Łyżeczka płaska soli
Łyżka cukru trzcinowego

Fistaszki obieramy. Wszystko wkładamy do Bendera i miksujemy (troszeczkę to zajmie).
Z przepisu wychodzi pełen słoiczek taki jak na zdjęciu.

Pam.

7 komentarzy:

  1. Domowe masło orzechowe jest najsmaczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne tosty! muszę wypróbować :)
    domowe masło orzechowe rządzi! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Te tosty to jakiś total! Piękne są.

    Ja wczoraj zrobiłam swoje masło orzechowe, nakręciłam o nim film i niedługo zamieszczę:). Na razie czekam na dostawę PB2 i nakręcę film-recenzję, więc zapraszam do odwiedzin:

    http://www.youtube.com/user/Nesja89

    Link do Twojego bloga mam z vitalii i zawitałaś w moich zakładkach- piękne jedzonko, będę tu zaglądała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że napisałaś ;] Będę zaglądać :)

      Usuń
  4. To masło! *_* jeej , ale Ci go zazdroszczę! Gdybym nie miała zepsutego blendera, też bym takie zrobiła :)

    Przepis na serniczek:
    - 125g twarogu ( najlepiej żeby był dość rzadki np. biendronkowy jest ok. )
    - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    - 3 łyżki mąki
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - płaska łyżeczka budyniu śmietankowego
    - pół większego banana ( zrobić z niego "papkę" )
    - czekolada pokrojona na małe kawałeczki
    - masło orzechowe

    Nic prostszego - łączę wszystkie składniki, przekładam do kokilki i piekę ok. 25 - 30 min. w 180 stopniach :)

    OdpowiedzUsuń