sobota, 13 lipca 2013

25.



Dziękuję wszystkim za życzenia :)

Za tydzień o tej porze to ja będę w drooodze ;D

Wczorajsza pogoda-

Mżawka, pochmurne niebo, wiatr.

Jednym słowem JESIEŃ.

Ale jesień to moja ulubiona pora roku,

Uwielbiam tę aurę…

Dzisiejszy deszczyk podczas biegania- cudo.

Dziś śniadanie z rodzicami:

 Bułka razowa ze słonecznikiem. Pół z jajkiem, pomidorem, szczypiorkiem, pół z wędliną drobiową, pomidorem i cebulką. Twarożek z awokado, suszonym pomidorem, papryką i szczypiorkiem z pestkami. Wszystko z pieprzem i ziołami ;)

Upiekłam wczoraj fantastyczne ciasto.

Zapach w domu- nie do opisania.

Chciałam je początkowo czymś dekorować,

Wymyślić lukier kolorowy, smakowy,

Ale samo w sobie wyglądało tak pięknie,

Że warstwa cukru pudru w zupełności wystarczyła.

 

 Przepis:

250g cukinii
320g mąki (ja dałam 200g pszennej i 120 pszennej pełnoziarnistej)
125ml mleka
100g oleju rzepakowego
100g cukru( u mnie 50 białego i 50 trzcinowego)
2 jaja
4 łyżki kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody
Łyżeczka cynamonu
Szczypta soli

Olej, mleko, jajka, cukier miksujemy. Przesiewamy do tego mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon i chwilkę miksujemy. Cukinię ścieramy na drobnych oczkach, odciskamy sok i łyżką mieszamy z ciastem. Ciasto będzie bardzo gęste. Przekładamy do formy ( u mnie 16x20cm) i pieczemy w 170 stopniach ok. 45-50min. Do tzw. suchego patyczka. Ja pokroiłam na 20 kawałków i oprószyłam cukrem pudrem.
POLECAM!





Pam.


6 komentarzy:

  1. Nie ma to jak śniadanie z rodzicami... Takie chyba smakują najlepiej :)

    A co do ciacha ty pięknie CI wyrosło.. Kiedyś robiłam z cukinii ale wyszedł zakalec.. co prawda smaczny zakalec ale jednak to zakalec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śniadanie z rodzinką bardzo smakowite, ale to ciacho wygrywa *-*
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. śniadanko wspaniałe, ciasto wspaniałe, ale Ty...Ty jesteś prześliczna! <333
    powiedz, masz jakieś arabskie/indyjskie korzenie? Masz niesamowicie ciekawą urodę <3 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedziałam Ci pod Twoim wpisem, ale tu jeszcze raz napiszę, żeby nie było wątpliwości ;P Dziękuję i z tego co mi wiadomo to jestem Polką z polskimi korzeniami w 100 %, ale często mnie pytają, czy nie mam greckich korzeni ;)

      Usuń
  4. Pyszne śniadanie! A ciasto cudo. Ja osobiście nie mam nic przeciwko jesieni, ale tej według kalendarza :)

    OdpowiedzUsuń