środa, 21 sierpnia 2013

49.



Muszę Wam opowiedzieć o moim związku z masłem orzechowym.

Moim zdaniem zostało ono stworzone do jedzenia na wytrawnie.

Uwielbiam kanapki z masłem orzechowym, wędliną i pomidorem,

Kurczaka z masłem orzechowym,

Curry z masłem orzechowym,

Potrawkę z dużą ilością papryki, cukinii i masłem orzechowym.

Ale na słodko też nie pogardzę.

Słynne połączenie: banan i masło orzechowe?

Fajnie, ale dla mnie bez szału.

Do banana o wiele bardziej pasuje Nutella, czekolada, karmel.

Do masła orzechowego- jabłka, gruszki, nektarynki.

Ale połączenie dwóch miłości- masła orzechowego i dyni, to już po prostu niebo w gębie.

Dzisiejsze śniadanie pochodzi z mojej listy „zrobić po raz pierwszy!”

Otóż to moja pierwsza pieczona owsianka w życiu.

I pierwsza dynia w tym roku :D




Zapiekana owsianka dyniowa podana z jogurtem greckim, masłem orzechowym, gorzką czekoladą,  jagodami, rodzynkami i cynamonem

Przepis:

Pół szklanki płatków owsianych
Czubata łyżka mieszanki otrąb
Łyżeczka siemienia
Szklanka wody
Kawałek dyni (mniej więcej wielkości dużej marchewki)
¾ szklanki mleka

Jogurt grecki, masło orzechowe, rodzynki, jagody, cynamon, gorzka czekolada

Dynię kroimy na kawałki, kilka kawałków odkładamy, a resztę wrzucamy do garnuszka z grubym dnem, podlewamy wodą (do przykrycia dyni) i gotujemy aż odparuje.
Rozgniatamy widelcem.
Na noc zalewamy płatki i otręby wodą oraz dodajemy przestudzoną dynię i mieszamy.
Rano rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Zagotowujemy mleko i wrzucamy przygotowane płatki, dodajemy siemię i gotujemy aż trochę zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pozostałe kawałki dyni.
Przelewamy do żaroodpornego naczynka i pieczemy przez ok. 30 min.
Podajemy z dodatkami. 

Wygląda przeciętnie, ale smakuje!!

Masz pytanie? ASK
 

Pam.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam masło orzechowe na wytrawnie <3
    Muszę koniecznie kupić takie małe, jednoporcjowe naczynie żaroodporne, bo od dawna marzy mi się pieczona owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie!
    I też nie lubię masła orzechowego z bananem, ale uwielbiam z jabłkiem!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na sos:
      Gruszke i brzoskwinie orkiszowe w kostkę, zasypujesz cynamonem i dusza pod przykryciem, aż zrobią sie miękkie i puszcza soki:)

      Usuń
  3. gdzie kupiłaś takie naczynko? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. za dynię to ja dam się pokroić <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli chodzi o masło orzechowe na słodko to lubię z truskawkami, czy jagodami jabłkiem... z bananem średnio mi podchodzi.... Na wytrawnie masło orzechowe nadaje sie do wszytskiego :) Bardzo lubię z twarożkiem ;D Ale i Twoja owsianka wygląda smacnzie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. jak to przeciętnie, wygląda pysznie! do tego z dynią, której wieki nie jadłam.
    ja tam masło orzechowe na wytrawnie jadłam tylko z brokułami ;p ostatnio jakoś nie szaleję już za nim, poza tym jadam zazwyczaj tylko do śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja jakoś orzechowego nie lubie :/ co jest dziwne, bo wszelkie inności, typu curry orzechowe, sos z orzeszków ziemnych, snickersy, kocham.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam Twoje połączenia :)
    Masło orzechowe zawsze i wszędzie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładnie wygląda ten Twój wypiek. Chociaż mój związek z masłem orzechowym rozpadł się zanim się zaczął i nie pozwolę mu wrócić:p

    OdpowiedzUsuń
  10. i dyni?! nie żartuj sobie ze mnie! jestem uzależniona i od dyni, i od masła - muszętozrobić.

    ja uwielbiam zupę marchewkową krem z masłem orzechowym jeśli chodzi o podawanie go na słono :) albo masło orzechowe z cheddarem, serkiem wiejskim, czekoladą i awokado (tak, kiedyś coś takiego zjadłam)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi masło orzechowe jakoś na wytrawnie nie pasuje.. wolę na słodko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja Ja tam lubię masło orzechowe na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda właśnie bardzo dobrze i nie wątpię, że tak też smakuje :-)
    Ja masło orzechowe najbardziej lubię solo...lub z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam jeszcze masła orzechowego, ale po tylu pozytywnych opiniach muszę je kupić! :D Śniadanie wygląda obłędnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie to masło orzechowe pasuje do wszystkiego! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  17. masło orzechowe jest pyszne ze wszystkim! z dynią jeszcze nie próbowałam, ale niech tylko przyjdzie jesień !

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przeciętnie?! :O Wygląda genialnie, chciałabym spróbować owsianki dyniowej.. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierwszy raz słyszę o zapiekanej owsiance ;p wygląda pysznie, chętnie spróbuję ;]

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam poznawać nowe smaki i wszystkie niekonwencjonalne połączenia :)

    dodaję Twój blog do obserwowanych, i już czekam na jutrzejsze śniadanko :*

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja bym powiedziała, że wygląda bardzo ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń