niedziela, 1 września 2013

60. Przepisy na zapiekanki z kasz i warzyw.



Nie wierzę, że to już pierwszy września.
Czas pędzi i rozpoczynają się

Moim zdaniem najpiękniejsze dni.

Barwy jesieni- cudo.

Zapach, aura jesieni- cudo.

Pozostały miesiąc wakacji- cudo.


A tak poza tematem, to

wczoraj na zdjęciach

nie była myszka, a szczurek ;P

Niedzielne śniadanko na wytrawnie:





Serowe tosty francuskie z bułki wieloziarnistej podane z serkiem wiejskim z otrębami i przyprawami, ogórkiem i rzodkiewką.

Przepis:


Sucha, wieloziarnista bułka
Jajko
50ml mleka
Sól, pieprz
Garstka startego sera (u mnie Grana Padano)
Masło do smażenia

Bełtamy jajko dolewając powoli mleko.
Dodajemy sól i pieprz i mieszamy.
Bułkę kroimy w poprzek i maczamy w masie przez 5 min. z każdej strony.
Smażymy na odrobinie rozpuszczonego masła i jeszcze ciepłe tosty posypujemy serem.

Odkąd dostałam naczynko do zapiekania po prostu pokochałam dania z piekarnika.

Urozmaiciłam swoje śniadania o:

pieczone owsianki, crumble, jednoporcjowe ciasto i

mam jeszcze pełno pomysłów.

Ale również zaczęłam zapiekać sobie obiadki.

Mam dla Was przepisy i przede wszystkim inspirację na zapiekanki,

które każdy może modyfikować według własnych upodobań.


Zapiekana kasza jaglana z dynią pod warzywami i sosem z ricotty

Przepis:

50g kaszy jaglanej
Łyżka mieszanki otrąb
3-4 łyżki pure z dyni
Marchewka, pietruszka, kawałek selera
Łyżka ricotty
Łyżeczka jogurtu bałkańskiego,
Kapka mleka
Zioła i przyprawy (słodka i ostra papryka, curry, oregano, suszony czosnek, tymianek itp.)

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja najpierw płuczę, osuszam i prażę).
Pod koniec gotowania dodajemy otręby, pure z dyni, zioła i przyprawy.
Warzywa kroimy na talarki i chwilkę podgotowujemy, aby lekko zmiękły.
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko przetartego masłem.
Na to układamy warzywa.
Ricottę mieszamy z jogurtem bałkańskim i odrobiną mleka (do uzyskania konsystencji śmietany) i polewamy tym warzywa.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 20-25 minut.


Kasza gryczana z warzywami, szynką i sosem z ricotty

Przepis:

50g kaszy gryczanej
Łyżka otrąb
Marchew, pietruszka, kawałek dyni
Kawałek cebulki i papryki.
2 plastry szynki
Składniki na sos z ricotty i zioła i przyprawy- jak wyżej.

Kaszę gotujemy.
Cebulę, paprykę i plaster szynki podsmażamy chwilę na patelni.
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dorzucamy starte warzywa na patelnię i lekko podlewamy wodą, chwilę dusimy.
Mieszamy warzywa z kaszą, otrębami, ziołami i przyprawami.
Przekładamy do nasmarowanego naczynia.
Układamy drugi plaster szynki i polewamy sosem z ricotty.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego ;)

Miłej niedzieli ;)


Masz pytanie? ASK



Pam.

16 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam tostów francuskich- czas to zmienić ;)

    Zapiekanki rządzą, szczególnie makaronowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój blog to skarbnica inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a my tysiąc razy bardziej wolimy lato :/
    a twoje grzanki są przepyszne, narazie francuskie robiłysmy tylko na słodko - trzeba nadrobić! zapiekanki też, bez mięsa i pyszota :)
    http://to-wlasnie-one.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. aaaa serowe francuskie, chcę je! i ta dyniowa jaglana jest ciekawa, zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kocham zapiekane potrawy. Nieważne czy t śniadania czy obiady. Zapieczona i twarda skorupka jest dla mnie niebem w gębie. Tosty musiał być pycha.
    jeżeli chodzi o jesień ja mam odwrotnie - dla mnie jest to taka smutna pora roku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczerze nie rozumiem tylko jednego - po co pakujesz w siebie tyle trocin? Ani to zdrowe, ani potrzebne. jesz dużo błonnika, więc po co dodatkowo się tym zapychasz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tosty francuskie mnie oczarowały <3 *_*
    Zamierzam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też miałam dzisiaj robić tosty francuskie, ale spóźniłam się i zamknęli mi piekarnię :(

    Ta zapiekanka z kaszką jaglanką musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. już nie umiem się doczekać kiedy zrobię coś smacznego z dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Grzanki prezentują się pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne są takie zapiekane obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie wytrawne zapiekanki na ciepło;)

    OdpowiedzUsuń