czwartek, 12 września 2013

71.



Prawdziwy przyjaciel to skarb.

Nie każdy ma szczęście posiadania osoby,

którą może obdarować mianem przyjaciela.

Niektórzy czekają na taką osobę całe życie.

Moją przyjaciółkę znam od przedszkola 
(w którym paradoksalnie się nienawidziłyśmy)

przez podstawówkę,

gimnazjum(różne klasy),

liceum(różne szkoły)

do dziś.

Potrafimy nie rozmawiać ze sobą parę miesięcy a i tak

wiedzieć co u drugiej słychać i rozmawiać

po takiej przerwie jakbyśmy rozmawiały wczoraj.

Jeśli jest to ta prawdziwa przyjaźń, to przetrwa wszystko.

Liczę na to i życzę nam tego.

Na dworze jest co raz zimniej,

więc aby być w harmonii z naturą

jem śniadanie na zimno ;P

                            No, popijając gorącą herbatą.

O ile nie przepadam za lodówkową owsianką,

o tyle zimnymi puddingami nie pogardzę ;]






Kakaowo-kawowy ryżowy pudding budyniowy nadziewany pastą z awokado i masła orzechowego podany z jogurtem naturalnym, malinami, wiórkami kokosowymi, czekoladą gorzką

Przepis:

60g ryżu pełnoziarnistego
2/3 szklanki mleka
Łyżeczka siemienia lnianego
Czubata łyżeczka kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Łyżka budyniu czekoladowego
Stevia

Awokado, masło orzechowe

Jogurt naturalny, wiórki, maliny, czekolada

Gotujemy ryż na osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Odlewamy nadmiar wody i zalewamy mlekiem.
Gotujemy aż ryż wchłonie większość mleka. Dodajemy siemię.
Kakao, kawę i stevię rozprowadzamy w ¼ szklanki gorącej wody, dodajemy do ryżu.
Całość gotujemy aż zgęstnieje (ok.8 min.)
Budyń rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody i dolewamy do ryżu.
Gotujemy jeszcze chwilę, aż masa będzie gęsta.

Dowolnej wielkości kawałek awokado rozgniatamy i mieszamy z dowolną ilością PB (Uwielbiam to połączenie)
Część ryżu wlewamy do miseczki, nakładamy pastę i przykrywamy resztą ryżu.
Wkładamy na noc do lodówki.
Podajemy z dodatkami.

Wstawiam też obiecany jadłospis z wtorku:

Śniadanie:


II śniadanie

Wafle ryżowe z masłem, sopocką, pomidorem, bazylią/ serkiem, rzodkiewką, bazylią + jabłko

Obiad

Zapiekanka: od spodu: kasza gryczana z dyniowym pure, cukinia, cebulka, pieczarka, plaster szynki, marchew i brokuły, serek naturalny, poping, zioła i przyprawy (coś a’la TO)


Podwieczorek

Talerzyk owoców (śliwki, po trochu jabłka, nektarynki, gruszki, melona + lód Big Milk


Kolacja

Jogurt z siemieniem, jagodami i figą, kromka żytniego, marchewka, dynia, cukini

PS. Nie jem tak co dziennie, to tylko przykładowe menu.

Nie podjadam w ciągu dnia, ale często dodaję np. orzechy do jogurtu itd.



Masz pytanie? ASK


Pam.

10 komentarzy:

  1. wygląda jak kaszanka spleśniała od środka

    OdpowiedzUsuń
  2. Przechodzisz sama siebie! Rewelacyjny ten pudding. Menu diabelnie mi się podoba. Chciałabym jeść tylko o konkretnych porach, ale jestem typowym podżeraczkiem i prawie codziennie przegryzam coś między posiłkami, niestety:)Tak poza tym, to jestem tą Nesją, która zwykle Cię komentowała, ale teraz używa konta google, bo można mieć miniaturkę, w tamtej wersji nie:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem która ;D Może zjadasz za małe posiłki i dlatego podjadasz?

      Usuń
    2. ja chyba mam po prostu 10 żołądków:P mogę się najeść jak bąk, a za 5 minut zaczynać od nowa:)

      Usuń
  3. Pudding wygląda wspaniale i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej, mozna dostac do Ciebie jakiegos mejla? pewnie dostajesz setki listow dziennie, ale chcialabym do ciebie napisac... mamy naprawde duzo wspolnego. Moze moglybysmy sobie jakos pomoc.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam twoje połączenia smakowe! bardzo, bardzo apetyczny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śniadanie - bomba, świetny pomysł! :)
    Bardzo smaczny jadłospis :D Ja jem podobnie tylko, że zamiast wafli ryżowych raczej wybieram chleb gruboziarnisty lub razowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. znakomity pomysł na pudding ;) lubię ryż na słodko, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam ;p

    OdpowiedzUsuń