czwartek, 19 września 2013

78.



Iście jesienne śniadanie.

Słodkie, aromatyczne, przepyszne.

Jednak co owsianka to owsianka ;D





Owsianka a’la szarlotka (z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami) zapiekana z serkiem wiejskim, płatkami migdałów i cukrem trzcinowym posypana świeżo tartym cynamonem

Przepis:

50g płatków owsianych
Łyżka mieszanki otrąb
Łyżeczka siemienia lnianego
1,5 szklanki wody
200g serka wiejskiego
Garstka rodzynek
Cynamon
Duże jabłko

Płatki migdałów, korzeń cynamonu, cukier trzcinowy

Płatki i otręby zalewamy szklanką wrzątku.
W tym czasie jabłko myjemy i kroimy na małe kawałki.
W garnuszku zagotowujemy pół szklanki wody i wlewamy płatki.
Dodajemy siemię, jabłko, rodzynki i cynamon (ja gotowałam z ułamanymi kawałkami całego korzenia, ale można dać po prostu szczyptę cynamonu).
Gotujemy do zgęstnienia owsianki i jeszcze chwilę aż jabłko trochę zmięknie.
Zostawiamy do ostygnięcia (wyławiamy korzeń).
Mieszamy z serkiem wiejskim, obsypujemy szczyptą cynamonu.

(Zrobiłam to wieczorem, żeby rano móc zjeść szybciej śniadanko wygłodniałą po bieganiu)

Obsypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 35min. w 180 stopniach (jeśli nie jest z lodówki może być krócej)
Podajemy ze świeżo tartym cynamonem.

Zakochałam się w śniadaniach z piekarnika.

Mam nadzieję, że od października chociaż czasami uda mi się pielęgnować to uczucie.

 Masz pytanie? ASK




Pam.


19 komentarzy:

  1. Ooo, mamy takie samo naczynko :D
    Twoja owsiana szarlotka pysznie się prezentuje ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie już teraz jest ciężko przez pracę... a jak dojdzie szkoła to ja nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tą laską cynamonową wygląda jeszcze smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł, musiała smakować lepiej niż najlepsza szarlotka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! A gdzie można kupić takie naczynko? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i bardzo jesiennie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mega! same moje ulubione składniki- jabłko, serek wiejski i obowiązkowo duuużo cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jestem zakochana w smakach i zapachach jesieni, nic się z tym nie równa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotkowa jest przepyszna! Niezawodne jesienne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie pieczone śniadanka tylko w weekendy, :)
    2 i 3 zdjęcie - genialne!

    OdpowiedzUsuń
  11. hmmm... ciekawa propozycja na owsiankę, szarlotki uwielbiam , a tym bardziej owsianki a dwa w jednym to zdecydowanie będzie obłędne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tez jestem wielbicielka takich śniadań wiec biore !:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie śniadania i cynamon :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo jesienne, rozgrzewające śniadanie! Idealne na obecną aurę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pięknie wyglada to Twoje śniadanko ! Też kocham śniadania z piekarnika.. zresztą ostatnio się śmieje, że trzeba będzie niedługo kupić nowy bo mój już wyrabia ponad normę :D

    OdpowiedzUsuń
  16. ale cudnie, i ten cynamon, i te zapiekane płatki migdałowe, już sobie wyobrażam ten smak :DD

    OdpowiedzUsuń
  17. świetny pomysł na owsiankę :) i same moje ulubione smaki.

    OdpowiedzUsuń