piątek, 27 września 2013

86.


Wczoraj zamknęłam w słoiczkach kolejną porcję dyni ;)



A na jesienne (pyszne!) śniadanko:






Zapiekana dyniowa kasza gryczana z gruszką, cynamonem, poppingiem, masłem orzechowym, gorzką czekoladą, daktylami i miodem

Przepis:

55g kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej)
Łyżka otrąb
Łyżeczka siemienia
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki dyniowego puree
Łyżeczka tahini
Średnia gruszka
Cynamon

Popping amarantusa, masło orzechowe, daktyle, gorzka czekolada, korzeń cynamonu, miód

Gruszkę kroimy na kawałki.
Kaszę płuczemy i gotujemy na osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
Odlewamy nadmiar wody i zalewamy mlekiem.
Dodajemy otręby, siemię i tahini.
Gotujemy do zgęstnienia.
Dodajemy szczyptę cynamonu, dynię i część gruszki, gotujemy jeszcze chwilę.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Układamy na wierzchu gruszkę i obsypujemy cynamonem.
Ja wstawiłam na noc do lodówki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 30min.
Podajemy z dodatkami.

Po takim śniadaniu mam naładowane baterie na dobrych kilka godzin.

Idę spożytkować tę energię na poszukiwania butów i torby ;D
Oby udało się coś znaleźć, bo nie lubię bezsensownie łazić po sklepach .


Masz pytanie? ASK





Pam.

19 komentarzy:

  1. Przetwory z dyni brzmią tajemniczo... bo nie znam jej smaku, cwaniak!:)
    No i duże smaczne śniadanie u Ciebie^

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanko ! Zrób mi takie pliiiiska :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to zapiekane cudo z dynią, cynamonem-o matulu... <3 jeszcze ukryta w tym kasza-bogatcwo minerałów, mmmniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam twoje śniadania, są takie piękne D:
    jak tylko wrócę niemcolandii- zamykam dynię do słoików!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje danie wygląda jak z obrazka, idealnie wkomponowuje się w jesienny klimat i te kolory : )

    OdpowiedzUsuń
  6. prawdziwy dyniowy zawrót głowy u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ech.. jak zwykle nic dodać nic ując ... pycha !
    Oddawaj dynie !
    Ps. Nominowałam Cię do Libster Blog :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia! <3 Moje jeszcze na działce sobie pięknie rosną ;)
    U mnie też znajdziesz pytania do Liebster Blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. musiała być naprawdę smaczna;) tym bardziej, że z dynią!

    OdpowiedzUsuń
  10. każde twoje śniadanie jest inne i ma w sobie coś pysznego! podoba mi się taki pomysł na gryczaną, i na obiad to dobra opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Okres dyniowy się rozpoczyna..Nigdy w życiu nie miałam przyjemności, nie, może inaczej - ochoty jej spróbować. Twoja propozycja jak i też inne przemawiają do mnie bezapelacyjnie :)

    DÓŁ. ZASTÓJ. www.dzisiejsza-nadziejablogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. cuuuudowna! uwielbiam Twoje dyniowe wariacje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojejku, teraz mam straszną ochotę na coś takiego :c
    supcarolyn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiem na pytania ;) Nie wiedziałam, że mnie otagowałaś ;D Śniadanie idealnie pasuje na taką pogodę :) Rozgrzewająco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pożywne, jesienne śniadanie :) i tyle pysznych dodatków!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszyscy ostro szaleją z dynią i dobrze! Ja też uwielbiam te smaki :)

    OdpowiedzUsuń