piątek, 18 października 2013

107.



Piątek.

Piąteczek.

Wolny Piątunio.

I pomimo, że lubię każdy dzień tygodnia to piątek 
wywołuje najszerszy uśmiech na mojej buzi :D

Nawet udało mi się wykonać wczoraj część moich obowiązków,

więc na weekend będzie mniej : )

Nie ma rzeczy nie do zrobienia przy dobrej organizacji i odrobinie dystansu.

Byle usunąć stres ;)

A dziś piekę sernik, którego niestety nie przyjdzie mi nawet posmakować,

bo mama porywa go w całości na imieniny znajomej :P

Jeszcze jedno śniadanie z serii:

            po-biegowe, 
     z tatą,
jedzone powoli.

Miały być placki, ale dawno nie jadłam omleta,

jajca świeże dostaliśmy,

więc niech będzie omlet :D





Dyniowy omlet podany z gruszką, ricottą, masłem orzechowym, gorzką czekoladą, miodem, cynamonem

Połączenie gruszka, PB, gorzka czeko, cynamon i miód to ostatnio mój numer 1 !

Przepis:

2 żółtka
2 białka
45g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki mleka
Kawałek dyni (mniej więcej wielkości dłoni lub trochę mniejszy)
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Soda oczyszczona z czubka noża

Gruszka, ricotta, masło orzechowe, gorzka czekolada, miód, kora cynamonu

Dynię ścieramy na grubych oczkach.
Żółtka, dynię, mleko mieszamy.
Przesiewamy mąkę, proszek i sodę i dokładnie mieszamy z masą.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Łączymy delikatnie masę z białkami.
Smażymy omlet na rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem (u mnie Oliwier) pod przykryciem.
Kiedy boki będą ścięte zsuwamy omlet na talerz i przerzucamy na drugą stronę.
Smażymy jeszcze chwilę.
Podajemy z dodatkami

Masz pytanie? ASK

Pam.

13 komentarzy:

  1. omlet pełen dodatków! jesiennych dodatków, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym sernikiem wiem coś... Sama piekłam ostatnio sernik i nie spróbowałam bo siostra zabrała ze sobą i pojechała na studia.... Trzeba będzie upiec drugi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusicie dzisiaj tymi omletami :D Dyniowy z takimi dodatkami, cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ricotta - dawno nie jadłam.. Pyszny omlecik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ładnie ta ricotta wygląda ! jak to zrobiłaś ?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam taką jednoporcjową w malutkim pudełeczku ;P Wystarczyło po prostu wyjąć ;)

      Usuń
  6. nie wiem czy umiałabym się powstrzymać i nie posmakować sernika ;) chyba nie ;p cudna ta ricottowa babeczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny omlet, a dyniowy z pewnością musiał smakować pysznie ! bardzo smacznie dobrałaś dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny omlet i ricotta, a wgl WSZYSTKO *_* <3

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowity i słodziutki omlecik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przypomniałaś mi właśnie jak dawno nie jadłam omleta :) Zdecydowanie do nadrobienia!
    Uroczo wygląda taka malutka ricotta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj, znam Ci ja ten problem. odkąd działam w kuchni moja mama się rozleniwiła i zawsze przed imprezą słyszę: ale by się przydało jakieś ciasto... ;)

    OdpowiedzUsuń