środa, 30 października 2013

119.



Zauważyłam, że ostatnio nad ranem mam dziwne sny.

Śni mi się, że ubieram buty do biegania, strój, włączam bieżnię, rozciągam się i biegam.

Po chwili się budzę i jestem zdezorientowana, że muszę robić to drugi raz.

Te sny są tak realistyczne, że potrafię się obudzić 
z przyspieszonym oddechem, a nawet lekko spocona xD
Dziś to samo…


Od ilu to już dni chodzi za mną śniadaniowy wypiek?

Miałam zadebiutować z chlebkiem bananowym,

jednak miłość do dyni zwyciężyła.

Ciasto dyniowe było już raz, więc tym razem chciałam coś zmienić.

Pomyślałam sobie o owsianym cieście dyniowym na jogurcie i co?

Patrzę a dokładnie tegoż samego dnia identyczne ciacho mamy TU.

Doczekałam w końcu dnia kiedy nie muszę się rano spieszyć więc zjadłam dziś:






Jednoporcjowe, owsiane ciasto dyniowe z o.włoskimi i rodzynkami podane z sałatką owocową (mango, pomelo, gruszka, śliwka z jogurtem nat.) i świeżo tartym cynamonem

Przepis:

40g mąki owsianej
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
Łyżeczka oleju rzepakowego
Jajko
Łyżka jogurtu naturalnego
Szczypta cynamonu
Łyżka miodu
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Soda oczyszczona z czubka noża
4 łyżki puree z pieczonej dyni
Garstka rodzynek
Garstka posiekanych orzechów włoskich
Garstka amarantusa i cukru trzcinowego

Po kawałku: mango, pomelo, śliwki, gruszki + łyżka jogurtu naturalnego

Mokre składniki mieszamy ze sobą.
Przesiewamy suche składniki i mieszamy.
Dodajemy orzechy i rodzynki, mieszamy.
Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego i odstawiamy przykryte najlepiej na całą noc.
Rano posypujemy poppingiem z amarantusa i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 30 min. w 180 stopniach i 10 min. w 150.
Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia i dopiero kroimy.

Masz pytanie? ASK

  
Pam.

10 komentarzy:

  1. wygląda super - taki puchaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam ze to ciasto marchewkowe, ale z dyni pewnie tez było smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dyniowe ciasto, to MUSI być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie :) też muszę je zrobić niedługo!

    OdpowiedzUsuń
  5. też ostatnio robiłam moją wersję babki dyniowej:) Jakoś byłam pewna, że biegasz na dworze, a tu bieżnia:) nie wiem, czemu sobie ubzdurałam, że jest inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ostatnio podobne ciacho - pycha :) Dynia pasuje mi chyba do każdego wypieku i słodkiego dania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ubóstwiam ciasta dyniowe. W sezonie dynię mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Nadaje się zarówno na słodko jak i na słono. Super wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wszelkie owsiane wypieki :) to ciacho w jesiennej wersji z pewnością pysznie osłodziło twój poranek :)

    OdpowiedzUsuń