piątek, 8 listopada 2013

128.

Piątek :D
Zajęcia do 11.30 i weekend ;)
I to 3- dniowy weekend bez nadmiaru koniecznej nauki.

Potrzebuję teraz chwili na refleksję i 
zastanowienie się co się wokół mnie dzieje
 jak mało kiedy. 

Jak mówiłam, testuję nowe śniadania i dzisiaj coś pysznego. 
Dla miłośników ricotty- idealne. 
Dla miłośników serników- idealne. 
Dla chcących słodko rozpocząć dzień- idealne. 
Dla chcących uzupełnić energię po porannym joggingu- idealne.
Ogólnie idealne :D




Waniliowy serniczek z ricotty na biszkoptowym spodzie z truskawkami, jogurtem naturalnym, tahini, surowym ziarnem kakaowca, świeżo tartym cynamonem


Przepis:

Spód:

5 małych okrągłych biszkoptów
Łyżeczka siemienia lnianego
Łyżeczka stopionego masła
Łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

250g ricotty
Małe jajko
Pełna łycha jogurtu naturalnego
Ziarenka z 1/3 laski wanilii
Kilka kropli aromatu waniliowego
Stewia

Dodatkowo: jogurt nat., tahini, truskawki, kora cynamonu, ziarno kakaowca

Biszkopty pokruszyć,  dodać siemię, cynamon i masło.
Wymieszać i uklepać na spodzie żaroodpornego naczynka wyłożonego papierem do pieczenia.
Jajko, ricotta i jogurt powinny być w temp. pokojowej.
Zmiksować ricottę, stewię, ziarenka wanilii, aromat i jajko.
Dodać łyżkę jogurtu i wymieszać delikatnie.
Przelać na biszkoptowy spód, przykryć folią aluminiową.
Naczynko wstawić do większego naczynia z wrzątkiem sięgającym połowy naczynka z sernikiem.
Piec w 180 stopniach ok. 35 min. Studzić w piekarniku najpierw przy zamkniętych, później przy otwartych drzwiczkach.
Schłodzić przez noc w lodówce i wyjąć rano min. pół godziny przed podaniem.
Podać z dodatkami.

Pytania?

 
Pam.

13 komentarzy:

  1. Sernik nie może być zły, a sernik z ricotty to już ma dodatkowo obowiązek być pysznym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak sama zauważyłaś, śniadanie IDEALNE <3
    Fajnie, że będziesz miała weekend wolny i choć trochę odpoczynku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam wygląd zachęca do wypróbowania ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też dziś truskawy ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jestem fanką ricotty i serników i zawsze jestem chętna by rozpocząć słodko dzień! a ricotta czeka w lodówce i już wiem na co ją zużyję!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zaszalałaś! ja ricotty nie lubię, ale ze zwykłego sera wyszłoby pewnie tak samo. Piękne jest!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna interpretacja tego serniczka! Ricotta świetnie się nadaje bo jest kremowa i miękka. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. waniliowy serniczek na ricottowym spodzie? brzmi doskonale, po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik? Biorę w ciemno! Cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten serniczek bez dwóch zdań musiał smakować niebiańsko :) z ricotty jeszcze musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyrzućcie mnie ze śniadaniowej blogosfery- nie podpasowała mi ricotta :D
    niemniej twoja wygląda pysznie. z resztą twoje śniadania zawsze są jednymi z najpiękniejszych

    OdpowiedzUsuń