piątek, 29 listopada 2013

149.

Zazdrościcie mi weekendu?
Pytacie, czy ,,nie za dobrze mi?"
Otóż, nie macie czego :P
Ten i przyszły weekend to po prostu jedna wielka gonitwa 
za czasem, zeszytami, notatkami, książkami... 
A to tylko kolokwia i materiały na bieżąco. 
W sesji ja chyba w ogóle nie będę spać, jeść, myć się, tylko siedzieć i kuć... 
No dobra, może nie będzie tak źle... Prawda?


A gdzie czas na życie?
Po maturze miało być inaczej, a tu jeszcze więcej, 
chociaż nie mam aż takiej presji :]

Tropikalne śniadanie na jesienny poranek :D

Kiedy zobaczyłam te cudeńka u Aleksandry wiedziałam, 
że to tylko kwestia czasu kiedy pojawią się u mnie.
No i są dziś w troszeczkę zmienionej wersji. 

Jest to zdecydowanie ricotta pod jedną z najlepszych postaci jaką przyszło mi do tej pory jeść :]
Każdy miłośnik ricotty powinien spróbować, ja na pewno zrobię jeszcze nie raz :D







Owsiane waniliowe Ricotta Buns z kiwi, pomelo, białą czekoladą*, surowym ziarnem kakaowca, kremem kokosowym

Przepis:

55g mąki owsianej
Łyżka mieszanki otrąb
125g ricotty (twardej)
Nieduże jajko
Łyżeczka stopionego masła
ziarenka z 1/3 laski wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Stevia

Kiwi, pomelo, biała czekolada, krem kokosowy

Ricottę miksujemy z jajkiem, masłem, ziarenkami wanilii.
Przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, sodę, sól, stewię. Miksujemy.
Zagniatamy ciasto ewentualnie dosypując mąkę.
Ja odstawiłam na noc do lodówki.
Formujemy kulki, spłaszczamy i smażymy na suchej patelni pod przykryciem na najwolniejszym ogniu ok. 20 min od czasu do czasu przekładając na drugą stronę.
Podajemy z dodatkami.

*

Po ponad 3 latach codziennego rozmyślania o 
,,tym wszystkim", o moim życiu, chorobie, zdrowiu, przyczynach itd, 
po wałkowaniu tego w myślach, w głowie, w sercu 
myślałam, że już wszystko o sobie wiem i nie potrzebuję już z kimkolwiek o tym rozmawiać.
Aż do wczoraj...
Czyżby mały przełom? 
Trafiłam na właściwą osobę?
Oby. Błagam.
;) 
Pytania?

 
Pam.

17 komentarzy:

  1. Ricotta buns, wyglądają jak placuszko-ciasteczka, cuuuudne są! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta czekolada to obłęd ! Uwielbiam ją :)
    Ej kochana głowa do góry ! Będzie dobrze wszystkiego w spokoju się nauczysz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie serniczki ale z ricotty :) Na pewno smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mąka pszenna pełnoziarnista tu się nada? Zamiast ziarenek wanilii chciałabym dodać ekstrakt - 1/2 łyżeczki czy inną proporcję? I niestety nie jestem jeszcze w posiadaniu stevii, więc mogłabym dodać cukier brązowy albo golden syrup, tylko nie wiem ile. Pomożesz? Nie potrafię 'na oko' ani 'na smak', bo nie potrafię jeszcze próbować potraw przed zrobieniem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka nada się jak najbardziej, tylko pamiętaj, żeby dodać otrąb, by zagęściły ciasto. Ja musiałam do wyrabiania trochę podsypać mąką, bo było za rzadkie i niestety nie wiem ile dokładnie. Kilka szczypt.
      Ekstraktu daj tak właśnie z pół łyżeczki, jak nie chcesz smakować, to powąchaj, serio ;]
      Co do Golden Syrup to ja bym nie dawała, bo to znowu rozrzedzi ciasto, ale łyżeczka cukru/ cukru waniliowego jak najbardziej. Ilość zależy od tego jaki smak wolisz :)

      Usuń
  5. Gdyby tak wszystko mogło się o tym wiedzieć, to by było za łatwo... Ten wróg jest niezwykle silny. Ale nie znaczy, że silniejszy- walcz!

    Jakie puchate! Porywam całą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę, że tak samo jak ja bardzo polubiłaś się z mąką owsianą :) te bułeczki są świetne, takie pulchne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak, kręcą się jak głupie xd

    skąd masz taką fajną czeko? :DDD

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie można o sobie wiedzieć więcej, niż nam się WYDAJE. A wydawać się może wiele, tymczasem to naprawdę kropelka w morzu naszych emocji, uczuć i potrzeb.

    A co do sesji i nauki, to chociaż na prawie też super lajtowo nie było, to... bez przesady:D na wszystko ZAWSZE umiałam znaleźć czas, w sesji np. oglądałam najwięcej seriali!:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nauka nauką, ale na śniadanie musisz znaleźć czas! ;)
    Od niedawna jestem wierną fanką ricotty, więc przepis juz zapisany :]

    OdpowiedzUsuń
  10. no no! super :D obłędnie wyglądają i pewnie świetnie smakowały :) miło mi, że się zainspirowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ricotta twarda? ;) gdzie taka kupic, bo niegdzie nie widzialam.. miekka sie nie nadaje do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest specjalny gatunek ricotty, po prostu czasem w sklepie można kupić bardziej lub mniej zwarte ;] Jeżeli jest bardziej 'wodnista' wystarczy, że dodasz więcej mąki. Ja używam ricotty Lidlowskiej, moim zdaniem najlepsza i w smaku i konsystencji :)

      Usuń
  12. juz rozumiem, dzieki ! :)

    OdpowiedzUsuń