czwartek, 5 grudnia 2013

155.

Nie mogłam się dziś zdecydować na jakie smaki mam ochotę.
Miały być kluski bananowe- bo one chodziły za mną już od dawna, ale co do tego?

Mam mleko ryżowe waniliowe, ale co dalej?
Gruszka + wanilia, czy jagody i wanilia?
Na budyniu, czy tylko na mleku, może na zupie owocowej?
Ale gruszkowej z jagodami, czy jagodowej z gruszką?
A do tego rodzynki, chałwa, migdały, nerkowce, czy czekolada?
Cynamon?

O matko, ale dylematy.
Połączyłam praktycznie wszystko i wyszło pyszne!

Ważne, że rozgrzewające- bo nawet po porannym bieganiu, nawet jak pot ścieka, 
to żołądek trzeba i tak osobno rozgrzać, 
przed długim dniem i zimnicą na dworze.






Żytnie kluski bananowe na jagodowym mleku (ryżowe waniliowe) z budyniem waniliowym podana z gruszką, migdałami, białą czekoladą

Przepis:

Kluski:

50g mąki żytniej
Jajko
Mały banan
Czubata łyżka jogurtu naturalnego
Łyżka wody

Zupa:

3/4 szklanki mrożonych jagód
Szklanka (lub więcej) mleka ryżowego waniliowego
Kilka kropli aromatu waniliowego
Łyżka proszku budyniowego waniliowego + trochę mleka do rozprowadzenia

Dodatkowo: kawałek gruszki, garstka migdałów, biała czekolada

Jajko bełtamy, dodajemy rozgniecionego banana, jogurt i mieszamy.
Dodajemy mąkę, mieszamy, ewentualnie dodajemy wodę (zależy od rozmiaru jaja).
Ja zostawiłam na noc w lodówce.
Rano zagotowujemy mleko ryżowe. Kładziemy kluski i gotujemy chwilę.
Dodajemy jagody (mrożone wcześniej przepłukałam pod gorącą wodą) i zagotowujemy zupę.
Dodajemy budyń rozprowadzony w mleku ryżowym i aromat.
Można dodać mleka do ulubionej konsystencji.
Podajemy z dodatkami.

Pierwszy raz dodałam jogurt do klusek, były bardziej delikatne, aksamitne wręcz. 
Polecam :D

Pytania?

Pam.

15 komentarzy:

  1. Podoba mi się to w jaki sposób połączyłaś te smaki ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie... mieć taki wybór i taki dylemat, to chyba rzeczywiście lepiej wrzucić wszystko i mieć to z głowy:p

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiego aromatu waniliowego używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej lubię dodać ziarenka z laski wanilii, ale dziś dałam zwykły olejek wanilinowy jak do ciast :)

      Usuń
  4. Skąd ja to znam... Sama dzisiaj miałam dylemat czy zjeść kaszę mannę czy kleik ryżowy, więc pomieszałam wszystkiego po trochu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaaalllleeeee czekoladowo <3 Pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolady to tu jest najmniej, to jagody :P

      Usuń
    2. Głupia ja :P
      Myślałam że ta czekolada tak dała kolorku :)

      Usuń
  6. Też mam te "dylematy smakowe"..;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo jaki misz masz :D
    miłych mikołajek :*

    OdpowiedzUsuń
  8. znam te poranne dylematy. najczęściej zapisuję wtedy pomysły i drogą eliminacji wybieram to, na co mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wejdź, proszę na aska ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealnie wybrnęłaś ze swoich dylematów ;) zwłaszcza tym mlekiem jestem zauroczona ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Skąd czerpiesz te wszystkie pomysły?

    OdpowiedzUsuń