środa, 12 marca 2014

251.

Obiecuję napisać coś więcej 
jak tylko pogoda mojego ducha 
zacznie współbrzmieć z wiosenną pogodą za oknem.

Fizycznie w sumie też bywało już lepiej...

Muszę po prostu dojść ze sobą do ładu :)



Póki co ograniczę się do śniadań.
Mam tylko nadzieję, ze nie zniechęcę Was do siebie na amen ;P




Chlebek sezamowy ze smażonymi śliwkami z cynamonem, ricottą, czeko'lą orzechową

Przepis:

35g mąki sezamowej
25g mąki pszennej pełnoziarnistej
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki jogurtu naturalnego
15 ml mleka sojowego
Łyżeczka miodu gryczanego
Łyżeczka oleju z orzechów laskowych
Małe jajko
Garstka: sezamu czarnego, jasnego, cukru trzcinowego

Śliwki, kora cynamonu, czeko'la orzechowa, ricotta

Jajko, jogurt, olej, miód miksujemy.
Przesiewamy mąki, proszek, sodę, miksujemy.
Dodajemy mleko sojowe do konsystencji.
Dodajemy garstkę czarnego sezamu, mieszamy.
Przekładamy ciasto no silikonowej foremki i przykryte odstawiamy na noc do lodówki.
Posypujemy sezamem i cukrem trzcinowym, pieczemy luźno przykryte folią aluminiową
30 min w 180 stopniach i 10 min w 120 stopniach.
Studzimy, podajemy z dodatkami.

Pytania?

Pam.

15 komentarzy:

  1. Kochana nie przejmuj się niczym, spokojnie odnajduj optymizm ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak możesz nas do siebie zniechęcić, kiedy rozpieszczasz nas takimi pysznościami? Kolejna osoba kusi mnie już mąką sezamową. Chyba muszę w końcu postarać się, aby ją dostać. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zniechęcisz??? A czym :) Musiałabyś się nieźle postarać a i tak nie wiem czy by Ci się to udało :) A śniadanie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym byś miała nas zniechęcić? Bo chyba nie tak pysznymi śniadaniami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście że nas nie zniechęcisz! ;) Bez notek czy z notkami i tak lubię tu wpadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. lepiej nie wracaj do pisana - tak szczerze bez hejtu piszę. to jak piszesz te notki ejst dobijające i psuje bloga, który bez wywodów ktore brzmią jakby pisała je 8 latka byłby bardzo fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te Twoje chlebki są cudowne <3
    Ja codziennie tu zaglądam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja i tak zaglądam tu codziennie bez względu czy są notki czy nie!
    Ważne że śniadanko jest! :))
    ja chcę ten krem! <333

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wczoraj byłam specjalnie w bio po mąkę sezamową ale zamiast niej wzięłam kolejne opakowanie kokosowej. Coś czuję że jestem już od niej uzależniona : D
    Ale chlebek do mnie przemawia i chyba dla niego i dla cudownych placuszków muszę koniecznie kupić mąkę sezamową :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszelkie wypieki z mąki sezamowej przypominają w strukturze takie chlebki właśnie tudzież bułeczki. W odróżnieniu swoją drogą od kokosowej, gdzie ciasta są jakby bardziej puszyste, biszkoptowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusisz coraz to wspanialszymi wersjami chlebków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sezamowego chyba jeszcze nie było :D Smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiscie ze nie zniecheciasz <3 Mam nadzieje ze bedzie lepiej <3 Dzisiejszym sniadaniem jeszcze bardziej mnie przyciagasz do siebie :D !

    OdpowiedzUsuń