środa, 26 marca 2014

265.


,,Jak łat­wo jest nam narze­kać na wszys­tko, co jest wokół... jak trud­no cie­szyć się z te­go, co mamy!
Każde­go dnia pos­ta­raj się zna­leźć w nim choć jedną, ma­leńką chwilę do ra­dości! 

To nap­rawdę poz­wo­li dos­trzec ci piękno te­go świata, two­jego świata... "

Coś takiego wczoraj przeczytałam.
Spodobało mi się, więc wstawiam i to tyle na dziś :)

Nic więcej pozytywnego nie będę dzisiaj pisała, bo się boję, 
że wyczerpię cały nagromadzony we mnie optymizm ;P


Już dosyć dawno temu kupiłam suszone kwiatki lawendy.
I oczywiście genialna ja nie pomyślałam i wsadziłam sobie dosyć sporą garstkę do buzi.
O FUJ! Myślałam, że padnę na miejscu. 
Zraziłam się i wpakowałam kwiatki głęboko do szafki.
I zapomniałam o nich.
A jak znalazłam, to postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę, tym razem w bardziej wyważony sposób :]

Opłaciło się.
Jedne z najpyszniejszych gofrów jakie jadłam.






Lawendowe gofry owsiane z ricottą, awokado, borówkami i miodem z miętą

Przepis:

30g mąki pszennej pełnoziarnistej
35g mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Stewia
Płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
Jajko
65ml mleka sojowego
Łyżeczka oleju kokosowego

Ricotta, kawałek awokado, garść mrożonych borówek, miód z miętą

Jajko, roztopiony olej kokosowy, mleko sojowe miksujemy.
Przesiewamy mąki, proszek, sodę, dodajemy stewię i kwiatki, miksujemy.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano pieczemy gofry, podajemy z dodatkami.

Pytania?

Pam.

17 komentarzy:

  1. Poranek z goframi jest idelany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy akapit przypomniał mi o pięknej wersji ,,Dziwny jest ten świat", gdzie Niemen na początku takim niesamowicie smutnym głosem mówi ,,ja apeluję do wszystkich ludzi, żeby zaczęli dostrzegać piękno tego świata". i dreszcz mnie przeszedł ;)
    i u mnie dziś lawendowo. mi ten smak wieczorami będzie towarzyszyć, bo taki senny jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lawendę! Jeden z moich ulubionych produktów, stanowczo. A w takim połączeniu chętnie jej spróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też dzisiaj awokado pojawiło się w śniadanku :)
    Rozbawiła mnie Woja przygoda z zakupioną lawendą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też kiedyś wpakowałam do buzi garść kwiatów lawendy i miałam wrażenie ,że jem mydło :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Te połączenie smaków już kiedyś wypróbowałam w serniczku ale w goffffrrraach oczywiście też zrobię
    Ten cytat jest piękny <3

    OdpowiedzUsuń
  7. kwiaty lawendy? Hmm..dla mnie to nowość :PP A takimi goframi mnie przekupiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  8. dlaczego boisz się pozytywnie pisać zbyt wiele. wiem, ze czasami przesadzać nie warto, ale to chyba bardzo dobrze skoro tyle szczęścia w Tobie teraz :) w każdym razie, najważniejsze byś zachowała je dla siebie :)
    gofry perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, gofry to również dobry sposób, by umilić sobie środę, ale naleśniki lepsze ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. no i kolejna która kusi mnie tą lawendą! :D
    takie gofry muszą być przepyszne!
    został jeszcze jeden? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasem szczęście i optymizm lepiej zostawić dla siebie, żeby czasem nie wykrakać :P
    A gofry wyglądają mistrzowsko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Suszona lawenda jest genialna do dżemów truskawkowych. I do truskawek ogólnie.
    Eee tam! Nie w czerpiesz! Nie da sie ! Beda nowe poklady optymizmu. Nowe usmiechy!;) nie boj sie szczęścia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawi mnie smak lawendy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. marzą mi się te kwiaty lawendy i marzą, tak że coś czuje chyba mi się wymarzą ;p a ja ostatnio w ogóle nie narzekam, tylko chodzę i cieszę się właściwie ze wszystkiego jak głupia jakaś ;p aż się ludzie wokół na mnie patrzą i co najfajniejsze też się cieszą :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo się z tobą zgadzą cieszmy się każda drobnostką <3 ! Twoja górka gofrów jest cudnaaa i z tymi dodatkami mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak mi się niesamowicie podoba to połączenie kolorów :3 Do tego gofry, ciekawi mnie smak lawendy, pewnie zrobiłabym podobnie. Chociaz z drugiej strony, czy jakiekolwiek GOFRY mogą źle smakować ?
    Buziaki !

    OdpowiedzUsuń
  17. Lawendowych jeszcze nie jadłam, a chyba wiele straciłam! Wyglądają cudownie <3

    OdpowiedzUsuń