sobota, 14 czerwca 2014

342.

Ostatnio królowały zimne, lodówkowe śniadania, by kontrastować z pogodą.
Dziś miska ciepłej owsianki dokładnie w tym samym celu ;P

A wczoraj o dziwo dużo uśmiechu było. 

I ulewa przy pełnym słońcu, a później przepiękna, bajeczna tęcza
Najdłuższa jaką w życiu widziałam ;D
I jestem w stanie się założyć, że nie tylko ja jako dziecko 
pragnęłam przespacerować się taką tęczą i sprawdzić dokąd ona prowadzi, nie? :D


A wracając do owsianki, kolejny udany eksperyment :)






Sezamowa owsianka z ricottą, mango, brzoskwinią, praliną, sezamem, żurawiną

Przepis:

4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki sezamowej
Łyżka mieszanki otrąb
Łyżeczka siemienia lnianego
Szczypta soli
Miutela
Szklanka gorącej wody
2/3 szklanki mleka

Ricotta, mango, brzoskwinia, gorzka pralina Lindt, prażony sezam, suszona żurawina

Płatki i otręby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy mlekiem, dodajemy sól i siemię, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Rano zagotowujemy, dodajemy Miutelę, po chwili dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podajemy z dodatkami.

Udanego weekendu :*

Pytania?

Pam.

14 komentarzy:

  1. przepysznie podana! aż ma się ochotę zdobyć mąkę sezamową, by tylko spróbować tej owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj już owsianka jak najbardziej! :)
    świetne dodatki, i ta pralinka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O jej a ja nigdy nie dodałam tej cudownej mąki do owsianki :-)
    Muszę koniecznie nadrobić straty !

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie smaków! :)
    + chyba każde dziecko miało takie marzenie, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mąka sezamowa - do kupienia :D
    oj tak, my to nawet dochodzenia robiliśmy, gdzie ta tęcza może się zaczynać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Umiesz eksperymentować, mnie to za bardzo nie wychodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. sezamowa owsianka to tylko tahini brakuje :P eksperyment i tak jak najbardziej udany !

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy byłem dzieckiem wmawiano mi, że na końcu tęczy jest garnek złota ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jak byłam mała to na tęczy szukałam jednorożców :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tez wczoraj widzialam tęcze była cudna :) ! Owsianka to mistrz <3 !

    OdpowiedzUsuń
  11. Również udanego weekendu Ci życzę ;*

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za przypomnienie, miałam zamówić sezamową. Owsianka z jej dodatkiem będzie pewnie jedną z pierwszych rzeczy, do której jej użyję : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Sezamowa jest pyszna! Lubię dodać też do niej kakao :D

    OdpowiedzUsuń