piątek, 3 października 2014

447. Karobowy krem awokado- banan z malinami i śliwkami + dyniowa zapiekanka makaronowa

Pam uspokój się. Nie ekscytuj tak, nie ma czym.
Głęboki wdech, głowa do góry, pierś do przodu, delikatny uśmiech. 
Doza pewności siebie by mi się przydała.
Bo energia, zapał i optymizm są, tylko lekko skryte pod powłoką strachu.
Będzie dobrze.  
Plan zajęć mam bardzo przyjemny. 
Wolne długie poranki, zimowe wieczory szybko zlecą na uczelni, czwartki całkowicie wolne.
I tylko nie dać się przytłoczyć.
W drogę :)

Miłego dnia Wam życzę :*



Śniadanie wakacyjnie mi się kojarzy. 
Choć są śliwki- jest jesień. 
Uwaga- dziś bez dyni, ale tylko w śniadaniu :P






Karobowy krem banan- awokado z Mixit, śliwkami, malinami, babką płesznik, syropem, skórką cytrynową

Przepis:

Małe mocno dojrzałe awokado
2 mrożone banany
Łyżka karobu
Łyżka jogurtu naturalnego
Łyżeczka soku z cytryny


Muesli Mixit, śliwki, maliny, babka płesznik Plus Zdrowia, syrop limonka z miętą, skórka otarta z cytryny

Plastry mrożonego banana blendujemy z obranym, pokrojonym awokado. Karob mieszamy z jogurtem naturalnym. Blendujemy krem dodając jogurt z karobem i sokiem z cytryny.
Podajemy z dodatkami.



Podam Wam dziś również przepis na pyszny obiad.




Dyniowo- kokosowa zapiekanka z makaronu ryżowego z gorgonzolą, suszonymi pomidorami, 
kiełkami z olejem z pestek słonecznika Zielony Nurt

Zupełnie szczerze- kiełki polane olejem słonecznikowym nabierają zupełnie innego smaku. 
Awansują smakiem do wyższych sfer normalnie ;D Polecam spróbować :)

Przepis:

Porcja makaronu ryżowego
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
5 łyżek mleka kokosowego
Płaska łyżka mąki kokosowej
Łyżeczka siemienia lnianego + 1/4 szklanki wrzątku
Pieprz, sól himalajska
Płaska łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu
Szczypta ostrej papryki
Pół łyżeczki curry

Wiórki kokosowe, suszone pomidory, gorgonzola, listki bazylii do podania
Garść kiełków i olej z pestek słonecznika Zielony Nurt


Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i mieszamy.
Do ciepłego makaronu dodajemy pure z dyni, mieszamy dokładnie.
Dodajemy mleko kokosowe, siemię lniane, mąkę kokosową, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do żaroodpornego naczynka przetartego lekko masłem, wyłożonym papierem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?
Czas na awokado
Dynia na słodko i słono

Pam.

20 komentarzy:

  1. i już wiem co zrobię z resztą mojego awokado ;) dziękuję za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obydwie dzisiejsze propozycje do mnie dzisiaj przemawiają. Krem jadłam kiedyś podobny, ale z kakaem, a zapiekanka to mistrzostwo. Dzisiaj spróbowałam połączenia dyni z kokosem i przepadłam. Muszę częściej je zestawiać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zwariowałam na punkcie tego obiadu! wygląda nieziemsko! i sądzę, że tak również smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nie wiem co smaczniejsze ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. ty widzisz jak się zgrałyśmy dziś? karob, banan, awokado.. ale Twoje bije moje o głowę, tysiąc głów haha:D zapisuję do wypróbowania z takimi dodatkami:))
    czwartki wolne? żyć, nie umierać, nam dali spokój w piątki:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazdroszczę zadowolenia z planu zajęć. Ja na mój narzekam i to bardzo...
    Wczoraj jadłam krem, a dziś już mam ochotę na kolejny. Pyszny musiał być!
    A pomysł na zapiekankę niewykluczone, że dziś wykorzystam, bo planowałam coś z mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym przygotować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W takiej postaci spróbowałabym awokado bardzo chętnie :) i karobu przy okazji.
    Wszędzie szukać pozytywów, wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Będzie dobrze! :)
    Krem jest cudowny! Taki delikatny!
    No i dynia się znalazła, no bo jakby inaczej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też szał na śliwki! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. porywam tą zapiekankę, no nie mogę!

    OdpowiedzUsuń
  11. śniadanie jak i obiad po prostu obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ha, u Ciebie nie ma dnia bez dyni, a u mnie bez kilku marchewek ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogę ukraść tę zapiekankę? :) Fajnie, że podoba się Tobie plan, ja na swój ciągle czekam. Miłego wieczoru! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ten obiad... codziennie powalasz mnie bardziej genialnymi przepisami!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tyle dobra nam tu pokazujesz :* Poowdzneia <3 !

    OdpowiedzUsuń
  16. na pewno będzie dobrze :)
    a śliwki ja chcęę! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham makaron ryżowy, a forma zapiekanki mnie uwiodła, na pewno zrobię coś podobnego wkrótce ;) A kiełej w takiej postaci też wypada spróbować! :)
    Fajny masz plan, ciekawe, czy mi się taki trafi, kiedyś tam ;)

    OdpowiedzUsuń