środa, 22 października 2014

465. Pieczone jabłko z dyniowym kuskusem + waniliowy koktajl gruszka- melon z limonką i pstacjami

,,Nie ma cze­goś ta­kiego jak je­dyna i niepow­tarzal­na szan­sa. 
Życie zaw­sze da­je nam drugą szansę."

Paulo Coelho

Dlatego nigdy nie wolno tracić nadziei.
Poddawać się.
Zakładać, że wszytko stracone.
Nic nie dzieje się bez przyczyny. 
Doświadczamy, wyciągamy wnioski, wykorzystujemy wiedzę.
I idziemy do przodu :)



Pieczone jabłko miałam w planie już od baardzo dawna, 
musiałam jednak znaleźć sztukę w odpowiednim rozmiarze :D








Pieczone jabłko nadziane dyniowym kuskusem i goji z masłem orzechowym, Mixit, i syropem z mniszka
Koktajl mleczny melon- gruszka- wanilia z sokiem i skórką z limonki płesznikiem i pistacjami

Przepis:

Jabłko

Duże jabłko
Łyżka pure z pieczonej dyni Hokkaido
Pół łyżeczki Pumpkin Spice
2 łyżki kaszy kuskus pełnoziarnistej Skworcu
Garść jagód goji

Masło orzechowe, muesli Mixit i syrop z mniszka lekarskiego

Kuskus i jagody goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia
Z jabłka odkrawamy czapeczkę, wydrążamy gniazdo nasienne + trochę miąższu.
Nadziewamy jabłko kaszą wymieszaną z przyprawą i dynią i pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut.
Podajemy z dodatkami.

Koktajl:

150ml mleka
2 i 1/2 szklanki owoców (melon, gruszka)
Stewia
Sok z 1/2 małej limonki
Pół łyżeczki mielonej wanilii
Łyżka odżywki białkowej waniliowo- kokosowej
Skórka otarta z limonki

Babka płesznik
Pistacje

Owoce miksujemy z mlekiem, stewią, wanilią i odżywką.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIWariacje z gruszką
Pam.


23 komentarze:

  1. Ja ostatnio jadłam pieczone jabłko na wytrawnie - nadziane śliwkami i czerwoną kapustą , ale za wersję na słodko też z pewnością się zabiorę ;)
    Twoja wersja bardzo mi przypadła do gustu D:

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jabłka lubię zapiekać na deser, ale już wiem, że koniecznie wypróbuję takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym bez końca patrzeć na to jabłko...ale chyba po prostu się zainspiruję i sama takie upiekę, jeszcze dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na rozgrzanie idealne! :)
    I to nadzienie... <3

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis... chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przeżywam jakieś deja vu: przed chwilą napisałam w innym komentarzu "jeden i niepowtarzalny" i prawie kropka w kropkę u Ciebie cytat taki, hm... :)
    muszę w końcu sobie takie jabłko zapiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. i nawet do jabłka dynię wepchniesz! A tak serio to jabłko-dynia to duet idealny i cytryna jeszcze obowiązkowo :D
    urzekł mnie koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze, że znalazłaś odpowiednią sztukę, bo wyczarowałaś naprawdę wspaniałe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No rozmiar to w takich daniach jest najważniejszy! Bo im więcej nadzienia tym lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, nie ma to jak macać owoce i warzywa w sklepach/rynkach xD

      Usuń
    2. Czyli widzę, że nie tylko ja mam takie zboczenie :P

      Usuń
  10. jabłuszka :D cytat idealny dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. nie wolno się poddawać! nigdyy!
    kocham te jabłuszko od pierwszego wejrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jabłko całe życie na wypasie :D
    Na wypasie urosło, na wypasie zostało nadziane i jeszcze lepiej podane :D

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny cytat. po takich słowach można góry przenosić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawe nadzienie miało to Twoje jabłuszko :) trzecią i czwartą i piątą sznasę też dostajemy, ważne by każdą z nich wykorzystań jaknajlepiej się da :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dokładnie Pam, idziemy do przodu z uśmiechem i nadzieją na lepsze jutro:* :)
    dzisiaj powzdycham sobie nad koktajlem...

    OdpowiedzUsuń
  16. Pieczone jabłko i dynia - bardziej jesiennie już być nie może ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Paulo Coelho ma niezwykle zyciowe cytaty, fajnie się je czyta, a u Ciebie to już w ogóle! :D
    Pieczone jabłka są wspaniałe, a tak podane.. idealne jesienne sniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń