poniedziałek, 3 listopada 2014

478. Surowa gryczanka dyniowa z kaki, pomelo i migdałami w miodzie + syrop daktylowy



,,Dom - to tam, gdzie choćby pod gołym niebem, ludzie są razem."

Wiktor Woroszylski

Dziwne uczucie gdy wychodząc z domu, w oczy rzuca się pokaźny baner.
Ileż to razy zaglądałam przez okna mieszkań, domów wystawionych na sprzedaż. 
Ten ładny, ten brzydki, ten w dobrym miejscu, ten z pięknym ogrodem.
Teraz mój dom wystawiony, jakiś taki bez duszy się wydaje.
Niepewność, niepokój. Prawdziwa lekcja cierpliwości. Jak długo?
Nie wiem, ale przez cały ten czas zastanawiać się będę nad definicją tego domu.
Cegły, beton, ściany, drzwi i okna 
czy bezpieczeństwo, akceptacja, bezwarunkowość, troska, zaufanie, pomoc, wsparcie?
Jeśli te ostatnie, poniekąd od zawsze byłam bezdomna.


Buduję siebie od nowa jak dom. 
Po swojemu, skrupulatnie, dokładnie, powoli.
Stabilnie, silnie.
Tak by nic się nie zawaliło, nie legło.
By żadnej szczeliny nie zostawić.
Tak, by ze sobą w sobie było mi dobrze.


Udanego tygodnia w poniedziałkowy poranek życzę :D


Surową gryczankę dyniową już robiłam w wersji wytrawnej, przyszła pora na słodką :)
Wiem, wiem. Z pieczoną dynią to już nie surowa, ale dla mnie jeśli kasza jest nie ugotowana, 
to jest surowa ;P







Dyniowa gryczanka z kaki, pomelo, migdałami w miodzie, pyłkiem, gorzką czekoladą

Przepis:

75g kaszy gryczanej niepalonej
2/3 szklanki zimnej wody
Szczypta soli himalajskiej
Niepełna łyżeczka Pumpkin Spice
3-4 solidne łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Łyżka soku z cytryny

Pomelo, kaki,
migdały i płatki migdałowe karmelizowane w miodzie imbirowym z solą himalajską,
gorzka czekolada, pyłek kwiatowy

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy na noc 2/3 szklanki zimnej wody.
Rano odlewamy nadmiar, mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, dynię i przyprawę.
Blendujemy.
Podajemy z dodatkami.

Mając spory zapas suszonych daktyli, które rzadko są na blogu, a jem ich całkiem sporo, 
zrobiłam syrop daktylowy. 
Korzystałam z kilku przepisów z Durszlaka, większość jest mniej- więcej taka sama, 
więc konkretnej inspiracji nie podaję, ale muszę przyznać, że daktyle lubię najbardziej 
w formie suszonych owoców, jedzonych solo. 


Daktylowy syrop cynamonowo- waniliowy

Przepis:

100g suszonych daktyli (drylowanych)
Szklanka wody (następnym razem dałabym mniej)
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka ekstraktu waniliowego


Daktyle zalewamy wodą na kilka godzin.
Blendujemy z wanilią i cynamonem.
Przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce (podobno do tygodnia).

Pytania?


Pam.

28 komentarzy:

  1. U mnie by taki syrop tygodnia nie postał... Znalazło by się za dużo chętnych na niego :D
    Śniadanie pycha. Po spróbowaniu raz od razu zakochałam się w surowej gryczance!
    Jak tam, nastawiłaś piernika? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię ten syrop i koniec kropka! :D
    a gwiazdeczki mnie urzekły *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy syrop daktylowy? chyba mnie namówiłaś ;)
    a te gwiazdeczki w owsiance są przecudowne ;) podziwiam, że chce Ci się rano tak kombinować ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten syrop jest genialny!
    A dzisiejszą miseczkę to bym Ci chętnie ukradła! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze są te gwiazdki z kaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Syrop daktylowy? Ale to musi być słodka rozkosz!
    Buduj buduj Kochana, dokładnie i pilnie :) Dla mnie dom to też mnóstwo emocji, odczuć, wspomnień...

    OdpowiedzUsuń
  7. pamiętaj o fundamentach - one są najważniejsze :)
    tez robiłam kiedyś syrop daktylowy, ale zrezygnowałam później, bo jem je tak nieregularnie, czasem same, czasem nie, że mi szkoda :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kaki ładnie wychodzi na zdjęciach! :) Syrop daktylowy aż się prosi, by go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te syrop! Uwielbiam go :) A gryczanka ekstra :) Muszę dynię nową kupić :D

    OdpowiedzUsuń
  10. To kaki ślicznie wygląda, tak wycięte w gwiazdki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. faktycznie te gwiazdki z kaki wyglądają strasznie uroczo :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. E no, kolor to ma niezły ta gryczanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna konsystencja i kolor!

    OdpowiedzUsuń
  14. To podanie śniadania i miseczka! *.* Chcę taką!

    OdpowiedzUsuń
  15. podeślij mi słoiczek syropu jak możesz, hehe - mam argument dzisiaj - urodziny :D świetny jest, uwielbiam daktylowe i jeszcze nie raz zrobię domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam syrop daktylowy ! :) a z dodatkiem cynamonu jeszcze nie próbowałam ! czas to nadrobić :D
    a śniadanie, jak zawsze, pierwszorzędne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oho, chyba muszę zapolować na pomelo! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. u Ciebie jak zwykle miseczka pełna smaku i koloru :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szczeliny i usterki istnieją zawsze. Ważne by obok byli ludzie którzy pomogą Ci sie nie zawalić,naprawią,pogłaszczą ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. zabiję cię. <3
    można sprzedać dom, można kupić nowe łóżko, można przemalować ściany.. wspomnień nie wystawisz na aukcję, zachowasz je dla siebie a ja życzę ci, żeby były to w większości same dobre obrazki:*
    tak, dom jest tam, gdzie są pokrewne dusze..

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie wiem czemu ale jakoś święta poczułam dzięki twojej miseczce , to chyba przez te gwiazdki z khaki i pomelo xD

    OdpowiedzUsuń
  22. Urocze te twoję śniadanko *.*
    Nie no same pyszności w tej miseczce !
    Nie mogę się napatrzeć (;

    OdpowiedzUsuń
  23. Ty to zawsze masz królewskie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  24. Od fundamentów zacznij, aby się to wszystko, co wypracowałaś, nie zniszczyło! :*
    Syrop robię na pewno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam już kiedyś taki domowy syrop i zdecydowanie wolę zostać przy daktylach w normalnej wersji :)
    Ale dawno nie jadłam surowej gryczanki, chyba od lipca xD

    OdpowiedzUsuń
  26. O, ja też duuuużo daktyli podjadam :D a tok rozumowania co do kaszy...no cóż, trudno się nie zgodzić ;p

    OdpowiedzUsuń