sobota, 8 listopada 2014

483. Chleb z tofu konfiturą, czekoladą, migdałami w miodzie i kawa dyniowa

Niepokój ustąpił miejsca ekscytacji.
Pierwsi chętni na zakup domu, pierwsze wizyty.
Długie rozmowy, kłótnie, sprzeczki, kompromisy. 
Czego chcemy dalej?
Coś się chyba 'zacznie zaczynać' nowego :] 
Pewna osoba...
Pieczenie brownie z masłem orzechowym późnym wieczorem 
na dzisiejsze 'famili- party' z serii tych, ,,niech już sobie lepiej idą". 
Prawdziwie jesienna pogoda, pierwsze przymrozki, 
pierwszy widoczny oddech na tle czarnego nieba.
Pełnia księżyca.

Miło tak :)

Udanego długiego weekendu wszystkim życzę :D
Wypoczynku na ulubiony sposób :) 


Miałam ogromny problem z nazwaniem mojego dzisiejszego popitku.
Mleko dyniowe z kawą? Koktajl mleczny dyniowo- kawowy?
Może modnie i światowo ,,Pumpkin Spice Latte"?
Nazwijcie to sobie jak chcecie i zróbcie koniecznie. Ja zbyt długo zwlekałam.








Chleb z tofu, konfiturą pomarańczową, gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi w miodzie
Kawa dyniowa posypana mlekiem w proszku, karobem i cynamonem

Przepis:

2 czubate łyżeczki świeżo zmielonej kawy Indyjski Bazar Skworcu
150 ml wrzątku
150ml mleka
3-4 czubate łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
2/3 łyżeczki Pumpkin Spice
Stewia

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia. Odcedzamy fusy.
Mleko blendujemy z dynią i przyprawą i zagotowujemy, dodajemy stewię do smaku.
Mleko przelewamy do szklanki, wlewamy jeszcze gorącą kawę, mieszamy.
Podajemy z dodatkami.

Chlebek, o którym pisałam w czwartek:




Żołędziowy chleb razowy z mieszanką ziaren

Przepis:

250g mąki pszennej razowej
125g mąki pszennej
125g mąki z żołędzi
2 łyżeczki soli himalajskiej
łyżeczka cukru trzcinowego
340ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
30g świeżych drożdży
5 czubatych łyżek mieszanki ziaren do chleba Plus Zdrowia


Z drożdży, cukru, mąki pszennej i 120 ml wody przygotowujemy rozczyn, odstawiamy na 15 minut.
Pozostałą wodę łączymy z olejem.
Do miski przesiewamy mąki i sól. Wlewamy wodę z olejem, a następnie rozczyn.
Miksujemy minutę na najniższych obrotach minutę i 5 minut na najwyższych pod koniec dodając mieszankę ziaren. Przekładamy ciasto na blat i krótko wyrabiamy.
Odstawiamy oprószone mąką i przykryte wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie zagniatamy ponownie, wkładamy do keksówki (10x 30 cm), prószymy mąką, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut.
Kroimy gdy całkowicie wystygnie.

Pytania?

Rozgrzewające napoje na jesień
Pam.

25 komentarzy:

  1. już się doczekać nie umiem aż napiję się przepysznej pumpkin spice latte :) ten napój wymyśliłaś świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyniowe late piłam ostatnio w Starbrucks i mi bardzo zasmakowało, no ale twoja wersja to zdecydowanie wymiata ! <3

    Chlebek jak zwykle boski ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urokliwe kanapki :D Moje wymiękają przy Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. od jakiegoś czasu wybieram się na tę kawę do kawiarni, a tutaj się okazuje, że to cudo można w domu stworzyć! dziękuję za przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za tą "kawę" zabieram się już od roku. Obiecałam sobie, że w tym roku ją zrobię, ale znów mi schodzi. Muszę szybko się za nią wziąć, puki są dynie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pam, bez amerykańskich zapożyczeń :) kawa dyniowa brzmi idealnie ! a chlebek fajnie ciemny, która to mąką to uczyniła ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydaje mi sie, ze w ktoryms poscie podawalas przepis na pumpkin spice, ale teraz nie moge tego znalezc.. Podalabys link do posta, w ktorym o nim pisalas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakładka "inne propozycje- dodatki", ale proszę tu link http://malinowyporanek.blogspot.com/2014/10/464-laskowa-babeczka-dyniowa-z-figa.html

      :)

      Usuń
  8. O, haha, na tym chlebie malutki włosek Ci się zaplątał :P Aleś mnie tym rozbawiła xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem! Ciągnęłam za uparciucha, ale tak się tam zakotwiczył, że urwać nie mogłam xD

      Usuń
  9. o mamuniu marzę o takiej kawie :D trzeba było i mnie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię tofu bez żadnych marynat itp, takiego "czystego" :D Ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem zachwycona dzisiejszą propozycją śniadania! Ten chleb to bm Ci chętni ukradła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Zabieram kawę ! :D potrzebuję kopa energii i dyni ! :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Kawa niczym z wykwintnej kawiarni :)
    "family-party" w takiej wersji bardzo mi bliskie...

    OdpowiedzUsuń
  14. Pam, pakuję walizkę i przyjeżdżam do Ciebie, rób mi takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie chciałam iść do jakiejś kawiarni na to słynne pumpkin spice latte, ale jak nie będzie mi dane to zrobię sobie sama, bo akurat puree siedzi w lodówce. Świetne kanapki <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Zakochałam się w tych kanapkach i kawie, za którą się zabieram bez dwóch zdań! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Te kanapki wyglądają smakowicie. W następnym tygodniu spróbuje zrobić taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten chleb jest po prostu piękny :) Do tego pierwsze słyszę o mące żołędziowej, zabiłaś mi ćwieka :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja wiem ze jak ty cos polecasz to musi byc cudowne i zdecydowanie wyprobuje <3 !

    OdpowiedzUsuń
  20. Co ja bym dała za takie śniadanie podane do łóżka <3
    Kawa dyniowa- jedno z lepszych wynalazków :D
    Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń