czwartek, 20 listopada 2014

495.Dyniowy pęczak z karmelizowaną cytryną, migdałami, czekoladą

,,Nie ma zbyt wiele cza­su, by być szczęśli­wym. Dni prze­mijają szyb­ko. Życie jest krótkie. 
W księdze naszej przyszłości wpi­suje­my marze­nia, a ja­kaś niewidzial­na ręka nam je 
przek­reśla. 
Nie ma­my wte­dy żad­ne­go wy­boru. Jeżeli nie jes­teśmy szczęśli­wi dziś, jak pot­ra­fimy być ni­mi jutro?"

Phil Bosmans

Nie czekajmy. Nie ma na co. 
Nie czekajmy z pozwalaniem sobie na bycie szczęśliwym. 
Lepszej okazji nie będzie.  


A ja się pochwalę tylko, że wytrwałam wczoraj do końca wykładów ;P
Dziś czwartek. To oznacza wolne. Zasłużone, a co :D


Babciu nie wszystko z Twojej kuchni ceniłam, ale oddać Ci trzeba, 
że soki wiśniowe i przetwory z wiśni robiłaś najlepsze na świecie. 
Mam nadzieję, że będąc teraz w lepszym miejscu rozpieszczasz Anielskie podniebienia,
otrzymując w zamian należytą Ci wdzięczność.
Chwila rozczulenia po otwarciu ostałego jeszcze babcinego soczku.
Z dynią i czekoladą- idealnie.








Dyniowy pęczak szafranowy z karmelizowaną cytryną z cynamonem, migdałami, gorzką czeko., sokiem wiśniowym
Mandarynki

Przepis:

70g kaszy jęczmiennej + woda
3-4 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Szczypta soli himalajskiej
Szczypta szafranu Plus Zdrowia
3/4 łyżeczki Pumpkin Spice

Cytryna+ miód mniszkowy+ masło ghee, cynamon
Migdały, gorzka czekolada, sok wiśniowy
Mandarynki

Kaszę płuczemy, zalewamy zimną wodą ciut ponad poziom kaszy, odstawiamy na noc.
Rano gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości (ok 15 minut).
Pod koniec dodajemy sól, szafran, przyprawę i pure z dyni, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy w plastry.
Na patelence rozpuszczamy masło i miód, wrzucamy cytrynę i smażymy po kilka minut z obu stron pod koniec oprószając cynamonem.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?

Pam.

19 komentarzy:

  1. przepięknie to wszystko dzisiaj się komponuje i tworzy niesamowicie kuszącą całość! a te pomarańcze.. <3
    dotrwałaś do końca? podziwiam, ja zarówno wczoraj jak i dzisiaj nie byłam/pójdę na ostatnie pierdzielenie bez sensu.. :b

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne połączenie smaków :) A u mnie babcia nie robiła przetworów poza piklowanymi ogórkami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia byłaby dumna gdyby zobaczyła jakie cuda tworzysz z jej przetworami :)
    uwielbiam cytat, daje do myślenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to cudownie wygląda wszystko! Mistrzyni z Ciebie :* a ja jeszcze 4 godz muszę wytrwać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zakochałam się w zawartości tej miseczki *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. świąteczny Klimat O tak <3
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. między nami to chyba jakieś telepatyczne powiązanie jest, bo Ty zawsze piszesz o tym, co ja w danym momencie odczuwam...
    szafranowy! wow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest podobnie. Twoje słowa Pam są jakby odzwierciedleniem mojej głębi :D

      Usuń
  8. dynia w nieco świątecznej odsłonie! tomi się podoba!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem co powiedzieć, ślinię tylko na myśl, jakie to musiało być świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko idealne ! Śniadanie, zdjęcia, kolory, dodatki !!! :D przepysznie i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie smaki i kolory w tej miseczce... idealnie to wszystko współgra :) I cytat jak zwykle cholernie prawdziwy!

    OdpowiedzUsuń
  12. bo babcie są od tego, żeby rozpieszczać nasze podniebienia ;) szczególnie właśnie kojarzą mi się z przepysznymi przetworami ;) i przykro, że to już ostatni słoiczek...

    OdpowiedzUsuń
  13. A u Ciebie ciągle dyniowo! Masz takie zapasy, czy kupujesz i zapiekasz dynię na bieżąco? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka sztuk w domu mam, ale zapiekam na bieżąco na pure :)

      Usuń