piątek, 31 października 2014

475. Dyniowy placek owsiany z mango,dżemem i bezą + czarna tahini

Ciężki dzień był wczoraj.
I fizycznie i psychicznie pod wieczór już wymiękałam. 
Dokopałam się do rzeczy, do których dokopywać się nie chciałam.
Do chwil, które skryłam za ciężkimi drzwiami, 
do świata w którym się zamknęłam, a ktoś po chichu zapukał. 
Tak cichutko pytając ,,czy można wejść". 
Teraz pora wszystko wywietrzyć. A listopad zawsze sprzyjał świeżemu umysłowi.
Dać radę i nie zbaczać.
Przepraszam, że tak mało zrozumiale.

Udanego piątku! :D



Gdy Jula zaproponowała wczoraj wspólne Halloweenowe śniadanie zdecydowałam się bez namysłu.
Dopiero później odkryłam jaki problemem była dla mnie ta krew xD 
Jest w postaci skrzepów zamkniętych w jagodach goji i trochę w lepkim dżemie.
Za świetny pomysł i wspólne śniadanie dziękuję :*
PS. Przepyszne śniadanie nie musi zjawiskowo wyglądać. To jest potwierdzeniem :)
 







Dyniowy placek owsiany z mango, goji, dżemem truskawkowym, bezą, masłem orzechowym

Przepis:

30g płatków owsianych
20g mąki owsianej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta sody oczyszczonej
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Jajko
1/3 szklanki wrzątku
Płaska łyżeczka Pumpkin Spice

Olej kokosowy do smażenia
Mango, jagody goji Plus Zdrowia,
dżem truskawkowy, beza, masło orzechowe

Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajko ubijamy z dynią, solą, dodajemy płatki i ubijamy.
Przesiewamy mąkę, Pumpkin Spice, sodę, proszek i bardzo dokładnie mieszamy.
Odstawiamy przykryte na noc do lodówki.
Rano smażymy na mocno rozgrzanej patelni z roztopionym olejem kokosowym na wolnym ogniu pod przykryciem, po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z dodatkami.

Zrobiłam wczoraj tahini z czarnego sezamu. 
Wygląda... ciekawie. 
Smakuje o wiele lepiej niż wygląda :D





Przepis:

200g sezamu czarnego
Spora szczypta soli himalajskiej
1- 2 łyżki oleju z pestek słonecznika Zielony Nurt


Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.


Pytania?

http://colorful-sprinkles.blogspot.com/2014/10/238-zaproszenie.html#comment-form

Pam.

czwartek, 30 października 2014

474. Awokado- bananowe ciastko karobowe z dyniową ricottą i czekoladą

Przyjemność jaką daje praca w ogródku jest moim tegorocznym największym odkryciem.
Przycinanie róż, podlewanie trawnika, zbieranie jabłek czy grabienie liści 
pozwala przenieść się myślami do bajkowego świata.
Dziś ostatni już chyba raz w tym roku idę okiełznać kosiarę, a raczej 
trawnik sięgający pół- łydki, bo tacie się benzyny zapominało kupić. ;P 
Będzie dobry dzień. W końcu zaczynam łikend ;D


Miłego dnia :)


Miałam ochotę na ciastko o zbitej, mokrej, zakalcowatej konsystencji. 
Taka ochota naszła mnie przez jednoporcjowe brownie, 
które upiekłam mamie wczoraj z okazji imienin.
Dzisiaj moja wersja tylko dla mnie. 
Początkowo całkiem nieświadomie wegańska. 
To było najlepsze z ciemnych ciast i jedno z najlepszych ogólnie.
Dodatki właściwie zbędne, samo w sobie z dyniowym wierzchem jest idealne.
Gorąco polecam zrobić, jeśli lubicie wilgotne, słodkie pyszności :)







Karobowe awokado- bananowe ciastko z dyniową ricottą, pomelo, gorzką czekoladą, skórką cytrynową, różą

Przepis:

1 banan
1/3 bardzo miękkiego awokado
35g mąki pszennej razowej
15g mąki pszennej
10g karobu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta sody oczyszczonej
Stewia
Łyżeczka oleju kokosowego
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
Szczypta soli himalajskiej
2-3 łyżki mleka

Pure z pieczonej dyni Hokkaido + ricotta
Pomelo, gorzka czekolada, skórka otarta z połowy cytryn, ucierane płatki róży

Awokado i banana dokładnie rozgniatamy z olejem kokosowym, wanilią i solą.
Przesiewamy mąki, karob, stewię, proszek i sodę, dokładnie mieszamy dolewając mleko do odpowiedniej konsystencji.
Pieczemy ok. 30minut w 180 stopniach.
Ja upiekłam wieczorem, żeby smaki przeszły.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?

Pam.

środa, 29 października 2014

473. Dyniowo- arachidowe leniwe z ricotty z gruszką, pomelo, miodem

Gdyby nie dywany liści na ziemi pomyślałabym, że to wiosna.
Ciepło, słonecznie, błogo wręcz. 
Na szczęście mamy jesień, piękną polską, złotą :)
Od razu na sercu przyjemniej się robi.
Serce... może moje nauczy się kochać,
może będzie w stanie. 
Nie rodzinę, nie jesień, nie ludność, czy świat. 
Konkretnie. Inaczej. 
Uciekam od tego jak od ognia. 
Nie pozwalam zbliżyć się do siebie, uciekam,
gdy ktoś podejdzie za blisko. 
Odwracam się.  Uciekam.
Może kiedyś przestanę się bać zaangażować.
Bo jak sam siebie nie kochasz, to jak kto inny mógłby to zrobić.


Miłej środy :D


Miałam ochotę na leniwe, opakowanie ricotty czekało na wykorzystanie.
A przecież z ricotty wychodzą najdelikatniejsze. 
I do tego dynia z mąką arachidową. Pyszne dodatki. 
Śniadanie idealne. Naprawdę pyszne :) 











Dyniowo- arachidowe leniwe z ricotty z gruszką, pomelo, miodem gryczanym, ziarnem kakaowca, skórką z limonki

Przepis:

20g mąki arachidowej
25g mąki pszennej razowej
Szczypta soli himalajskiej
170g ricotty
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
1/2 jajka

Gruszka, pomelo, ziarno kakaowca, miód gryczany, skórka otarta z 1/2 limonki

Jajko ubijamy z ricottą i dynią.
Przesiewamy mąki, dodajemy sól.
Dokładnie mieszamy ciasto.
Odkładamy przykryte do lodówki na noc.
Rano formujemy wałek, kroimy kawałki i gotujemy na osolonym wrzątku ok. 3 min. od wypłynięcia.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?

Wariacje z gruszką
Pam.

wtorek, 28 października 2014

472. Kokosowo- waniliowy jogurt pieczony z karmelizowaną gruszką i kaki z Mixit

Dziękuję Wam bardzo za wczorajsze ciepłe słowa :)

Dziś korzystając z pięknego, jesiennego dnia robię sobie pierwsze w tym roku wagary :]
Po co siedzieć na wykładzie u wykładowcy, który mówi o sobie w trzeciej osobie, 
a treść jest zrozumiała jak fizyka kwantowa, 
skoro można spędzić ten czas w bardziej produktywny sposób.
Tym samym czeka mnie tylko jeden wykład na 16.45 do 18.15. 
Nie ma to jak studia dzienne, na których prawie codziennie siedzę do wieczora ;P
Jak się lubi, to absolutnie to nie przeszkadza :]


Jogurt w wersji wytrawnej piekłam nie raz. 
Za każdym razem podziwiając, że z jogurtu może wyjść coś tak sernikowatego i dobrego, 
do wersji na słodko musiałam się przekonywać aż do dziś. 
Nie zawiodłam się ani trochę :)
Teraz jeszcze tylko gotowana wersja przede mną :]








Kokosowo- waniliowy jogurt pieczony z karmelizowaną gruszką, kaki, żurawiną i Mixit

Przepis:

300g jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki kokosowej
1 niepełna łyżka nasion płesznika
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Stewia
Garstka suszonego kokosa i wiórków kokosowych

1/2 gruszki
1/2 kaki
Garstka suszonej żurawiny
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego

Muesli Mixit

Jogurt ubijamy z babką płesznik, przesianą mąką kokosową, wanilią i stewią.
Dodajemy kawałki suszonego kokosa, mieszamy.
Przekładamy do kokilki lekko przetartej olejem kokosowym, posypujemy wiórkami.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
Podajemy po lekkim przestudzeniu lub zimne/ciepłe.
W rondelku podgrzewamy syrop, wrzucamy owoce i karmelizujemy kilka minut.

Pytania?

Wariacje z gruszką
Pam.

poniedziałek, 27 października 2014

471. MAkaron z twarogiem i karmelizowaną dynią + dyniowa jaglanka z szafranem, porem i suszonymi pomidorami

Pojawił się temat 1 listopada.
Temat Wigilii, Świąt... 
O ile nie mogę doczekać się okresu przedświątecznego, o tyle 
pierwszy raz w życiu mam ochotę zasnąć 23 grudnia i obudzić się 27. 
Pierwszy raz w życiu Święto Zmarłych ma dla mnie tak wyraźne znaczenie.
Za wcześnie jeszcze by o tym wszystkim myśleć, ale niestety temat się pojawił 
obniżając poziom nastroju i pozytywnej energii o kilka punktów. 
Wiem, że ode mnie zależy, z której strony 'ugryzę ten problem', jak na to spojrzę, 
ale smutek taki jakiś silny wyjątkowo jest...
Smutno mi było pod wieczór...
Dziś na szczęście na świeżo na to patrzę i jest lepiej :)


Miłego dnia i dużo uśmiechu na nowy tydzień :*


Śniadanie, które miałam zrobić jeszcze w wakacje z jagodami xD
Doczekało się i mimo średnio zachęcającego wyglądu, było prze, prze pyszne :)









Gryczany makaron z twarogiem, karmelizowaną cytrynową dynią, granatem, skórką, gorzką czeko.

Przepis:

Porcja ugotowanego al'dente makaronu soba pszenno- gryczanego
Kawałek twarogu

Kawałek dyni Hokkaido
3 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego
2-3 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka masła
Spora szczypta Pumpkin Spice

Nasiona granata, skórka otarta z połowy cytryny,gorzka czekolada

Dynię kroimy w kostkę i marynujemy przez noc w soku z cytryny.
W rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy syrop, wrzucamy dynię wraz z sokiem i smażymy kilka minut pod koniec dodając przyprawę.
podajemy makaron z dodatkami.


Obiecałam również przepis na prosty, pyszny i zdrowy obiad.



Dyniowa kasza jaglana z szafranem, porem, suszonymi pomidorami i twarogiem

Przepis:

Porcja kaszy jaglanej Skworcu
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Kawałek dyni Hokkaido
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta Szafranu
Dowolna ilość: curry, soli himalajskiej, pieprzu, ostrej papryki
Kilka suszonych pomidorów
Kawałek pora
Kawałek twarogu

Pestki dyni, listki bazylii, liść jarmużu do podania

Kaszę gotujemy ok. 12 minut.
Na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego podsmażamy dynię pokrojoną w kostkę i plastry pora, dodajemy przyprawy i suszone pomidory. W kaszy rozprowadzamy jogurt z szafranem i pure z dyni. Dodajemy dynię i pomidory, mieszamy i chwilę podgrzewamy na wolnym ogniu.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II
Pam.

niedziela, 26 października 2014

470. Gruszka w cieście z gorgonzolą i orzechami włoskimi w miodzie + szafran na depresję

Wstyd się przyznać, ale wrzucając szafran do szafy wpadł mi za duże pudełko i 
zamiast wyjąć od razu zostawiłam to sobie na potem.
Moje ,,potem" zdecydowanie za długo trwało. 
Znalazłam niedawno wyjmując sodę i jeszcze tego samego dnia dodałam do obiadu ;D

                   Szafran słynie z tego, że jest najdroższą przyprawą świata, ale dlaczego?
               Zaczęłam czytać i aż nie mogę uwierzyć, że z tylu faktów nie zdawałam sobie sprawy.
                                                           Zachęcam do poczytania :)



Czym jest szafran?

To barwne słupki kwiatowe Krokusa Uprawnego uprawianego w Azji oraz Europie.
Zbierane są one ręcznie wczesnym rankiem, kiedy kwiaty zaczynają się otwierać.
Następnie poddaje się je procesowi suszenia, w trakcie którego tracą około 80 procent pierwotnej masy, zmieniają kolor i zyskują charakterystyczny zapach.
Aby uzyskać 1 kg znamion szafranu, trzeba wyskubać 150 tys. kwiatów!

Jego szerokie zastosowanie już w starożytności jako lekarstwo, przyprawa, środek barwiący, jest nie do opisania w kilku zdaniach na blogu, ale zainteresowanych odsyłam do stron internetowych podanych na dole posta.
Jest tam naprawdę szereg ciekawych informacji.


Informacje dotyczące wpływu przyprawy na organizm są potwierdzone badaniami naukowymi.

Wpływ:

- powoduje wydzielanie pepsyny i soku żołądkowego regulując, usprawniając procesy trawienne

- pomaga przy chorobach wrzodowych

- ma właściwości antyoksydacyjne zabezpieczające organizm przed rozwojem zmian miażdżycowych

- dzięki zawartej krocynie już w małych dawkach silnie działa na wiele rodzajów komórek rakowych

- powoduje zwiększenie poziomu dopaminy i serotoniny w ośrodkowych układzie nerwowym, od wieków stosowany był jako środek na depresję, jest też składnikiem leków stosowanych obecnie na poprawę nastroju (z działania przeciwdepresyjnego Szafran słynie najbardziej)

- łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego

- wspomaga leczenie bezpłodności u mężczyzn

- pomaga w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer

- łagodzi bóle głowy i stawów


         Tak jak nie ma dwóch identycznych kropli wody, tak i każda nitka szafranu różni się od siebie. 
                 Należy uważać, aby nie dać się nabrać na barwione kurkumą słupki innych kwiatów.
                                             Szafran należy zawsze kupować u pewnego źródła. 
                                               Ja zachęcam do zakupu w sklepie Plus Zdrowia.

Wystarczy bardzo niewielka ilość (szczyptunia), aby znacznie zmienić smak i kolor potrawy.
Przyprawa nadaje delikatnie gorzkawy posmak, idealnie sprawdza się w daniach wegetariańskich, indyjskich, a także w słodkich wypiekach.


Zapraszam jutro po przepis na pyszny obiad doprawiony szafranem.



A dziś śniadanie z tych innych, a chyba jednak moich ulubionych.
Gruszka, śmierdzący ser, włoskie i miód.
Pychota.














Gruszka w cieście z gorgonzolą, granatem, orzechami włoskimi w miodzie z solą i cynamonem

Przepis:

30g mąki żytniej razowej
20g mąki pszennej razowej
Małe jajko
Łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli himalajskiej
Gruszka

Olej kokosowy do smażenia
Kawałek gorgonzoli
Garść ziaren granata,
orzechy włoskie + miód gryczany+ cynamon i sól

Jajko ubijamy z jogurtem.
Mąki proszek, sól przesiewamy.
Ubijamy dolewając mleko do uzyskania bardzo gęstej, ale lejącej masy.
Odstawiamy przykryte na noc do lodówki.
Rano kroimy gruszkę w plastry, maczamy je w cieście i wrzucamy na patelnię z roztopioną niewielką ilością oleju kokosowego.
Smażymy pod przykryciem kilka minut z obu stron na wolnym ogniu.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?


Wariacje z gruszką
Pam.


Informacje do posta:
http://pluszdrowia.pl/produkt/szafran
http://rozanski.li/?p=205
http://rme.cbr.net.pl/archiwum/marzec-kwiecie-nr-54/187-zioowy-zaktek/454-szafran-zoto-wrod-przypraw.html

sobota, 25 października 2014

469. Dynia pod kruszonką Pumpkin Spice z jogurtem sojowym

Nie ma to jak spędzić piątkowy wieczór na poszukiwaniu kapci, 
bo pan fotograf wywrócił mieszkanie do góry nogami by cyknąć 3 fotki xD


Został równo miesiąc mojej ostatniej już 'nastki'.
Nigdy nie traktuję dnia urodzin jako coś symbolicznego, czy przełomowego.
18nastka nie była dla mnie niczym 'wow' (szczerze mówiąc był to zły okres), 
teraz też wiem, że zmiana cyfry nic nie będzie znaczyć, 
ale mimo wszystko jakoś podświadomie działa to na mnie motywująco. 
Bo chciałabym wejść w ten etap inaczej. Lepiej. 
I wierzę, ze samozaparcia i entuzjazmu mi nie zabraknie :)



Miłego weekendu :* 
Nie zapomijcie o zegarach dziś!


Dynia bazą dzisiejszego śniadania. 
Pysznego, jesiennego i aż dziw, że dopiero dziś pojawia się po raz pierwszy. 
Chcica na dynię zaspokojona na kilka... godzin.






Dynia z rodzynkami pod kruszonką Pumpkin Spice z sojowym jogurtem naturalnym

Przepis:

Kawałek dyni Hokkaido
Garstka rodzynek Skworcu
20g mąki pszennej razowej
25g mąki żytniej razowej
Łyżka zimnego masła
Łyżka cukru trzcinowego
2/3 łyżeczki Pumpkin Spice

Sojowy jogurt naturalny

Naczynko żaroodporne lekko przecieramy tłuszczem.
Dynię koimy na kawałki (ja nie obieram) i wrzucamy do naczynka, dodajemy namoczone przez noc rodzynki.
Mąki mieszamy z przyprawą i cukrem.
Dodajemy zimna masło w kawałkach, ucieramy kruszonkę między palcami.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180-190 stopniach.

Pytania?

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II
Pam.

piątek, 24 października 2014

468. Arachidowe proziaki z dynią, ricottą, różą i figą

Czekałam na wczorajsze popołudnie i się nie zawiodłam.
Lepiej jest gdy myślom towarzyszą słowa, 
a ze słowami w parze czyny idą.
Małe, mniejsze, całkiem duże. 
Pierwsze prawdziwe? Nie, ale pierwsze docenione.


Zimnooo się robi.
O ile czapkę zakładam w ostatecznej ostateczności, 
o tyle z przyjemnością wyciągnę dziś rękawiczki :D

Miłego piątku, zresztą czy piątek z samej definicji może być niemiły? 
Więc dużo uśmiechu życzę :)


Jak ostatnim razem zrobiłam proziaki, mówiłam, że wkrótce powtórzę. 
No i są. Jeszcze lepsze :)
Mąka arachidowa, dynia, figa, utarte płatki róży jeszcze z Zakopanego przywiezione. 
Domowe masło słonecznikowe. 
Wszystko razem stworzyło coś baaardzo miłego dla podniebienia :)







Arachidowe proziaki Pumpkin Spice z dynią, ricottą, różą, figą, masłem słonecznikowym/ tahini
Śliwki

Przepis:

30g mąki pszennej razowej
25g mąki arachidowej
20g mąki pszennej
Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżka jogurtu naturalnego
1-2 łyżki mleka
Szczypta soli himalajskiej
Płaska łyżeczka domowego Pumpkin Spice

Pure z pieczonej dyni Hokkaido, ricotta,
figa, utarte płatki róży,
domowe masło słonecznikowe, tahini

Mąki przesiewamy, dodajemy co zostało na sicie, przesiewamy przyprawę, sodę i sól.
Dodajemy jogurt rozmieszany z mlekiem, mieszamy łyżką, a później zagniatamy chwilę.
Formujemy kulki, spłaszczamy i smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na patelni teflonowej pod przykryciem na wolnym ogniu.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?

Pam.

czwartek, 23 października 2014

467. Kasztanowe kluski na mleku z dynią, kaki, miodem + lunchbox: gryczana z karmelizowanym pomidorem i dynią

Te wolne czwartki to bardzo przydatna rzecz. 
Po wtorku i środzie do wieczora spędzonymi poza domem 
w czwartek mogę na chwilkę się zdystansować, spojrzeć na wszystko z boku. 
W każdy dzień co raz bardziej wypełniam, intensywniej korzystam,
nie bojąc się już tak, że nie dam rady.
Mam dziś czas na uzupełnienie braków w lodówce i podstawowych produktach typu chusteczki, 
na naukę, książkę i chwilę dla siebie.
Ostatnio nauczyłam się czerpać przyjemność z tej ,,chwili dla siebie".  
Bo nauczyłam się pozwalać sobie na nią, 
bez gonitwy myśli co powinnam była jeszcze zrobić, a co przede mną. 
Po prostu wolna chwila. Fajna sprawa :)



Miłego dnia :D
Trzymajcie się cieplutko w pierwsze chłodniejsze dni :)


Ostatnio jadłam kluski na mleku 16 stycznia.
A ochotę mam na nie od bardzo dawna, jednak zawsze było mi jakoś nie po drodze :P
Ostatnio tak bardzo kusiłyście, że musiałam w końcu się za nie zabrać.
Jaaakie to było pyszne. Słodkie, ciepłe niebo.
Muszę je częściej robić ;]






Kasztanowe kluski na mleku z kaki, dynią, orzechami włoskimi, miodem, ziarnem kakaowca, cynamonem

Przepis:

30g mąki z kasztanów jadalnych
20g mąki pszennej (razowa i zwykła wymieszane)
Szczypta soli himalajskiej
Jajko
1-2 łyżki mleka
Szklanka mleka + trochę wody

Kawałek dyni, kaki, migdały, miód gryczany, ziarno kakaowca, cynamon

Jajko bełtamy.
Wsypujemy do tego mąkę i sól, mieszamy dolewając mleko do odpowiedniej konsystencji.
Odstawiamy na noc.
Zagotowujemy trochę wody na dnie garnuszka, dolewamy mleko.
Gdy się zagotuje wlewamy wolnym strumieniem ciasto nie mieszając. Gotujemy 2-3 minuty.
Podajemy z dodatkami.


I taka propozycja na lunchbox:



Kasza gryczana z jajkiem i ostropestem z pure z dyni i karmelizowanym pomidorem, orzechami włoskimi

Przepis:

Porcja kaszy gryczanej
Jajko ugotowane na twardo
Garść ostropestu plamistego
Listki bazylii, suszony majeranek
Sól, pieprz

Pomidor
Mała łyżeczka masła
Łyżeczka syropu z mniszka lekarskiego
Ostra papryka
Łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu

Pure z pieczonej dyni Hokkaido
Orzechy włoskie

Kaszę gotujemy ok. 12 minut.
Jajko kroimy, Kaszę mieszamy z jajkiem, ostropestem, ziołami i przyprawami.
Pomidora kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy masło, kładziemy plastry pomidora, smażymy minutę, przekładamy na drugą stronę (ostrożnie), posypujemy przyprawami i polewamy syropem. Smażymy jeszcze chwilę, aż się skarmelizują.
Na kaszę układamy pure z dyni, na to pomidory.


Pytania?

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Pam.

środa, 22 października 2014

465. Pieczone jabłko z dyniowym kuskusem + waniliowy koktajl gruszka- melon z limonką i pstacjami

,,Nie ma cze­goś ta­kiego jak je­dyna i niepow­tarzal­na szan­sa. 
Życie zaw­sze da­je nam drugą szansę."

Paulo Coelho

Dlatego nigdy nie wolno tracić nadziei.
Poddawać się.
Zakładać, że wszytko stracone.
Nic nie dzieje się bez przyczyny. 
Doświadczamy, wyciągamy wnioski, wykorzystujemy wiedzę.
I idziemy do przodu :)



Pieczone jabłko miałam w planie już od baardzo dawna, 
musiałam jednak znaleźć sztukę w odpowiednim rozmiarze :D








Pieczone jabłko nadziane dyniowym kuskusem i goji z masłem orzechowym, Mixit, i syropem z mniszka
Koktajl mleczny melon- gruszka- wanilia z sokiem i skórką z limonki płesznikiem i pistacjami

Przepis:

Jabłko

Duże jabłko
Łyżka pure z pieczonej dyni Hokkaido
Pół łyżeczki Pumpkin Spice
2 łyżki kaszy kuskus pełnoziarnistej Skworcu
Garść jagód goji

Masło orzechowe, muesli Mixit i syrop z mniszka lekarskiego

Kuskus i jagody goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia
Z jabłka odkrawamy czapeczkę, wydrążamy gniazdo nasienne + trochę miąższu.
Nadziewamy jabłko kaszą wymieszaną z przyprawą i dynią i pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut.
Podajemy z dodatkami.

Koktajl:

150ml mleka
2 i 1/2 szklanki owoców (melon, gruszka)
Stewia
Sok z 1/2 małej limonki
Pół łyżeczki mielonej wanilii
Łyżka odżywki białkowej waniliowo- kokosowej
Skórka otarta z limonki

Babka płesznik
Pistacje

Owoce miksujemy z mlekiem, stewią, wanilią i odżywką.
Podajemy z dodatkami.

Pytania?

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIWariacje z gruszką
Pam.