niedziela, 11 stycznia 2015

545. Cynamonowe tosty francuskie z gruszką, PB, dżemem i melasą

Dziękuję za kciuki :)
Zerówka zaliczona na piąteczkę :D
Ale zabawa dopiero się zaczyna. Maraton prezentacji, zaliczeń, kolokwiów i egzaminów.
I teraz, gdy już sytuacja z miejscem zamieszkania się uspokoiła zaczyna do mnie docierać,
że to już 1/3 stycznia... Ssssesssja...

Myślałam, ze się wyśpię, ale taki wiatr był, że się spać nie dało.
Deszcz i wiatr, jak długo żyję to takiego stycznia nie widziałam :P
Jednodniowy, pracowity weekend zaczynam i życzę Wam miłej niedzieli :*

Dawno tostów nie było, a francuskich to już w ogóle.
Pyszny powrót :)





Cynamonowe tosty francuskie z gruszką, masłem orzechowym, dżemem jagodowym i melasą

Przepis:

3 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
Małe jajko
50ml mleka
Szczypta soli himalajskiej
Duża szczypta cynamonu
Masło ghee

Gruszka, masło orzechowe, dżem jagodowy, melasa z trzciny cukrowej

Jajko bełtamy z mlekiem, solą i cynamonem.
Maczymy kromki chleba po kilka minut z obu stron w jajku.
Smażymy na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem ghee.
Podajemy z dodatkami.

Pam.

26 komentarzy:

  1. Twoje prezentacje śniadań kuszą z dnia na dzień coraz bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Francuski poranek przed pracowitym dniem? Recepta na dobry dzień!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przerażająco czas leci... Też nie mogę spać przez te wichury, nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie wiosna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę pyszny.. <3 kurcze, tyle razy sobie obiecuje zrobić wreszcie te tosty i do teraz jeszcze ich nie jadłam..
    wow, gratulacje, i ty niby nic nie umiałaś wczoraj?! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja śpię tak twardo, że wiatru nie słyszałam :)
    pokusiłaś mnie, by znowu francuskie usmażyć :)
    miłej niedzieli :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie! Gratuluję piątki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też dziś cynamonowe tosty! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście pyszny powrót :D

    OdpowiedzUsuń
  9. o i takie właśnie nieskomplikowanie podane tosty są najlepsze :D nie wiem czy to też przez wiatr, ale najprawdopodobniej tak, ale ja dziś nie przytomna jestem ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj u mnie też tostów francuskich dawno nie była. Jak znam życie to nawet dłuższa ta przerwa niż u ciebie ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie siedzę przed laptopem, oglądam Twoje pyszne śniadanie i zajadam się tostami francuskimi z domowej brioszki! Pięknie się zgrałyśmy :D
    ps. wiedzialam, ze zaliczysz spiewająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie, że dostałaś 5! :)
    Tak, pyszny powrót ;)
    Też nie mogłam spać ...

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne śniadanko! :)
    Wejdź na pocztę jeśli możesz, napisałam do Ciebie.
    Byłabym wdzięczna za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie też dzisiaj francuskie, h5 :)) Twoja melasa mnie zachwyca *.*
    Też nie mogłam uwierzyć, ze dzisiaj już 11! Kiedy to minęło... Gratulacje zdanego egzaminu! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratulacje! :)
    Śniadanie tak ładnie podane - tylko jeść i się oblizywać ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Stanowczo za rzadko robię te tosty! :D
    Trzymałam za Ciebie kciuki, wiedziałam że się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja to już nie pamiętam jak smakują tosty francuskie ;D Wyglądają pysznie, zwłaszcza ten wzór z melasy! ♥

    OdpowiedzUsuń
  18. zdecydowanie pyszne <3 ! Kurcze Pam trzymam kciuki głowa do gory i wszystko bedzie dobrze zdane <3 !

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam, mniam ! :D niedawno jadłam je po raz pierwszy i muszę to koniecznie powtórzyć w wersji cynamonowej ! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wrr, nie przepadam za tym, jak ktoś pisze "ssss", bo kiepsko mi idzie go wymawianie, kurka xd

    OdpowiedzUsuń
  21. No nie mogłaś dostać innego wyniku , jak właśnie 5. Gratulacje :*
    U mnie też tak niestety i wiało i dalej wieje -.-

    OdpowiedzUsuń
  22. tosty pod każda postacią ! *.*

    OdpowiedzUsuń
  23. Czyli jeden egzamin zaliczony! Super, ja w tym semestrze niestety, ale nie mam żadnych zerówek..

    OdpowiedzUsuń
  24. Cieszę się, że poszło dobrze! Mądra dziewczyna jesteś to wszystko zaliczysz! ;)

    OdpowiedzUsuń