piątek, 27 marca 2015

618. Gryczane placki z gorgonzolą, gruszką, włoskimi, pestkami dyni, kakaowcem i miodem

,,Bo naj­bar­dziej nie cier­pię wol­ne­go cza­su, kiedy budzą się wspom­nienia i odżywają oba­wy o przyszłość."

 Olivia Goldsmith

Dlatego pomimo rozpoczynającego się weekendu, pomimo zmęczenia wymagającym tygodniem wynajduję sobie różne zajęcia, bo czasami w wirze najlepiej odnaleźć siebie, gdy właśnie najmniej się szuka. ;)

Po raz kolejny muszę podziękować Wam za komentarze jakie od Was otrzymuję. Nie tylko te wczoraj. Ogólnie zawsze. Naprawdę ogromną radość sprawia mi ta świadomość, że moje czasem tak pogmatwane myśli, poplątane słowa, dziwne wypowiedzi 'przelane na papier' spotykają się ze zrozumieniem. 

Miłego piątku :D

Placki ostatnio były w... środę. Czy to oznacza, że placki nie mogły być dzisiaj?
Nie. Placki są dobre zawsze, a te są podwójnie gryczane- z kaszy i mąki, z pleśniowym serem, orzechami, gruchą i miodem, jedno z moich ulubionych połączeń. Pycha, choć nie wyglądają na zdjęciu najlepiej ;P








Gryczane placki z gorgonzolą, gruszką, orzechami włoskimi, pestkami dyni, ziarnem kakaowca i miodem gryczanym

Przepis:

35g kaszy gryczanej niepalonej
25g mąki gryczanej
Jajko (małe)
Szczypta sody
Szczypta proszku do pieczenia
Kawałek gruszki

Gorgonzola, gruszka
Miód gryczany
Namoczone orzechy włoskie i nasiona dyni

Kaszę gotujemy 12 minut. Studzimy. Ubijamy jajko, dodajemy kaszę, przesiewamy mąkę, proszek, sodę, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Kawałek gruszki kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta, smażymy na patelni przetartej olejem kokosowym z obu stron.
Podajemy z dodatkami.

Pam.

19 komentarzy:

  1. Dwa większe placuchy są czasem lepsze od stosu małych! Jak dla mnie o wiele bardziej praktyczniejsze, a na smaku nic nie tracą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam czytać te Twoje zdanie "Pycha, choć nie wyglądają na zdjęciu najlepiej ;P" hehe one nie wyglądają....przecież wyglądają tak apetycznie, że oprzeć się nie mogę :D Pyszności :) Haha pewnie specjalnie tak piszesz ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ba, nie tylko zrozumieniem, a i z aprobatą i podziwem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki można jadać codziennie! A wszystko, co z kaszą gryczaną, jest boskie :)
    To ja dziękuję za wpisy, które naprawdę wiele dają :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki dobre zawsze i ze wszystkim :D Takie muszę wypróbować :)
    To my dziękujemy, że jesteś! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dawno nie jadłam placków! :o
    Dziękuję Tobie za to, że tu jesteś, że wypisujesz swoje 'poplątane' myśli, które wcale takie nie są! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wyglądają? Żartujesz! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne zestawienie kaszy gryczanej, gruszki i orzechów włoskich- trafione w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  9. placki mogą być i codziennie, po co wyliczać co kiedy było? :)
    i mądry cytat, coś o tym wiem.. i tak jak Ty wolę mieć coś do roboty niż rozmyślać zbyt wiele, choć czasem i takie dni się przydają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj placki to ja bym mogła codziennie jeść, uwielbiam poprostu je :)
    a ja Ci dziękuję, że tu jesteś ale to już chyba wiesz :*

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja mam właśnie ostatnio zbyt dużo czasu i zbyt dużo myślę :/
    Placki są dobre na każdy dzień tygodnia ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj wyglądają i to bardzo :D . Gryczane przede mną ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne zestawienie smaków :) Za gorgonzolą nie przepadam, ale nie zmienia to faktu, że bardzo mi się taka wersja podoba... Uwielbiam połączenie gruszki z orzechami włoskimi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gryczane placki - najlepsze na świecie, a z gruszką to już wgl the best <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne połączenie smaków, muszę kiedyś się na nie odważyć do śniadania!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gruszka, gorgonzola, orzechy włoskie...boże kocham to połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie placki, jakie Ty robisz, mogą być zawsze i wszędzie :D
    To my powinniśmy Ci dziękowac za to, ze ciągle tu z nami jesteś i dzielisz się z nami swoimi myślami, wspierasz nas :* :)

    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. gruszka i ser pleśniowy to jest to! ;3

    OdpowiedzUsuń