środa, 8 kwietnia 2015

628. Placek owsiany z jabłkiem z serkiem, migdałami i kakaowcem

Powrót do obowiązków.
Takie przyjemne popołudnia jak wczorajsze mogłyby mieć miejsce tak często.
Zwyczajne, a satysfakcjonujące. Ja jednak wolę unikać. Uciekać.
Nowe pytania zostały mi zadane, ja mam sprawy przemyśleć, a myślenie to ostatnia rzecz na jaką mam ochotę. Przed tym też wolę pouciekać.
Pozdrawiam moje dzisiejsze kolokwium, chociaż to inny rodzaj myślenia.
Ogarnij się kobieto.
I ta wiosna to mogłaby się wreszcie na dobre rozgościć.
I mój zapał z optymizmem z wycieczki do Nibylandii mogłyby już wrócić i się rozpasać ;]

A fotografować placków to ja się nigdy nie nauczę :P







Cynamonowy placek owsiany z jabłkiem z serkiem, prażonymi płatkami migdałowymi i ziarnem kakaowca

Przepis:

35g płatków owsianych
15g mąki gryczanej
Szczypta sody oczyszczonej
Szczypta proszku do pieczenia
Duża szczypta cynamonu
Jajko
3/4 małego jabłka

Płatki zalewamy wrzątkiem troszkę ponad ich poziom, odstawiamy na noc do napęcznienia.
Rano ubijamy jajko, dodajemy płatki, mieszamy, przesiewamy mąkę, proszek, sodę i cynamon, mieszamy, odstawiamy an kilka minut.
Kroimy jabłko, dodajemy do masy i smażymy placek na patelni z obu stron.
Podajemy z dodatkami.
Pam.

23 komentarze:

  1. Czasem lepiej usmażyć jednego placka niż męczyć się z przewracaniem paru placuszków. W sumie to nie wiem co cięższe. Wiem, że twój placek wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam dla Ciebie najlepszą radę, jaką można dać takiemu unikaczowi: idź na całość. Nie myśl, nie rozkładaj niczego na czynniki proste, tylko rób co Ci serce podpowiada - tego nigdy nie trzeba zbyt wiele rozkminiać, bo serca są same w sobie nieracjonalne, nielogiczne, ale najbardziej szczere. Roześmiej się swoim lękom prosto w twarz, najwyższa pora :) I żyyj, zasługujesz na wszystko co najlepsze! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podpisuje się rękami i nogami :)
      a zdjęcia placków są okej, mi się podobają - poza tym, smak ważniejszy, a ten na pewno był pyszny ! :)

      Usuń
  3. Placki nie lubią się fotografować, ale smakują zawsze świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. oby ten zapał szybciutko wracał do Ciebie, bo wpisy takiej pełnej optymizmu i radości Pam dają kopa też osobom trzecim :):*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój ostatni placek owsiany okazał się totalną klapę, zrobię następnym razem taki, jak Twój! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcie w zupełnosci oddają jego świetność :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale placuch :D
    Ja bardzo ''lubię'' uciekać przed podejmowaniem jakichkolwiek decyzji, więc doskonale Cię rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. "Zwyczajne, a satysfakcjonujące" - dostrzeganie pozytywów w rzeczach pospolitych czy małych jest bardzo fajną rzeczą, więc hej hej, taka nieogarnięta nie jesteś ;)
    U mnie wiosna się dziś rozgościła - słoneczny piękny poranek był :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie narzekaj na zdjęcia, bo wyszły świetne, ja przy Tobie to mogłabym się uczyć :D
    z resztą nawet takiego placka na patelni bym nie przewróciła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. z tydzień już za mną chodzi placek owsiany, a tu proszę placek owsiany ;p wiosna podobno u nas, czyt. na Pomorzu, jutro ma być ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Bo placki takie niefotogeniczne są ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie. :) Kradnę przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. takim plackiem to można się najeść!

    OdpowiedzUsuń
  14. E, fotki niczego sobie :D . dawno owsianego nie jadłam ! :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Placki z jabłkiem to ostatnio moje ulubione, ale zawsze robię bez cynamonu :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Placki z jabłkiem to ostatnio moje ulubione, ale zawsze robię bez cynamonu :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Placki z jabłkiem wymiatają! Zdecydowanie najlepsze ;D A placki ciężkim modelem są, ale przynajmniej robisz to lepiej niż ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dlaczego jeszcze placków z jabłkiem nie robiłam? Myślenie czasem daje w kość.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ty nie nauczysz się fotografować,a ja smażyć tak by pasowało w blogosferze.
    ;) ale ważne że nam smakuje i pasuje cnie? :D

    OdpowiedzUsuń