sobota, 1 sierpnia 2015

742. Bananowo- waniliowa owsianka z owocami + obiad z kurkami i ciecierzycą



Nie mam dziś weny, nie wiem co pisać. Dobrze jest i tyle. Taka wesoła pustka w głowie. Patrzę przez okno, miało wyjść słońce. Pierwszy sierpnia, trzeba karty zmienić w kalendarzu, pewnie i tak zapomnę i jak co miesiąc zrobię to za kilka dni ;] Wracając do wesołej pustki... Jest mi cicho i spokojnie, mimo, że sporo się dzieje. Dobrze, pomimo, iż bywa gorzej, czasem zachodzi słońce i nie mówię tu o pogodzie, ale mimo tych nieodłącznych chwil jest mi lepiej niż kiedykolwiek. 
Mam zaplanowanych na dzisiaj kilka rzeczy. To będzie dobry dzień i wszystkim życzę udanego dnia i całego miesiąca :D

Naszło mnie na owsiankę. Jak ja lubię ostatnio taką prostotę ;)









Waniliowo- bananowa owsianka* z malinami, borówkami, gorzką czekoladą i tahini

Truskawki, suszona żurawina

*Owsianka ugotowana z 1/2  laski wanilii, pod koniec dodany rozgnieciony mały, mocno dojrzały banan.


Dawno nie wstawiałam żadnego przepisu obiadowego, a to danie ostatnio u mnie króluje, więc postanowiłam wyłożyć na talerz (zazwyczaj jem z garnuszka), zrobić zdjęcie i się z Wami podzielić. Czasami zmieniam dodatki, przyprawy czy zamieniam kasze na ryż lub makaron, a ciecierzycę na soczewicę, fasolkę lub bób, ale zazwyczaj ostatnio tak wyglądają moje obiady, kiedy mam na jego przygotowanie czas :P




Kasza jaglana, ciecierzyca z kurkami i cebulką w sosie z ricotty

Przepis:

Porcja kaszy jaglanej

Porcja ugotowanej na parze ciecierzycy
Duża garść kurek
1/2 niewielkiej cebuli
Masło klarowane

3 łyżki ricotty
5 łyżek mleka
Łyżka płatków drożdżowych

Szczypta ostrej i słodkiej papryki
Szczypta kurkumy i curry
Pieprz i sól himalajska
Majeranek

Na maśle podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy kurki i smażymy chwilę. Dodajemy ciecierzycę. Ricottę mieszamy z mlekiem i przyprawami. Dodajemy sos do kurek i ciecierzycy, mieszamy dokładnie i smażymy krótko na wolnym ogniu. Przed podanie mieszamy z płatkami drożdżowymi. Podajemy z ugotowaną kaszą.


Letnie owoce
Pam.

10 komentarzy:

  1. a gdzie dynia ja się pytam? :) ja już zaczęłam sezon i szaleństwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka nigdy nie zawodzi - taka prosta, a taka pyszna o każdej porze roku ;)
    A obiad sprawił, że mam ochotę na taki sam :P Kurek niestety nie mam, ale ciecierzycę i kaszę jaglaną na pewno dziś będę jadła. Sos z ricotty brzmi przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka wielka kostka czekolady :D Masz niezwykłą umiejętność estetycznego nakładania tahini :P Zrobiłaś mi ogromną ochotę na kurki, a w mojej okolicy ani śladu po nich.
    Wyczuwam umiar, równowagę i harmonię zarówno w Twoich posiłkach jak i samopoczuciu - i dobrze, tak ma być! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest dobrze - i to najważniejsze! ;)
    Owsianka - fantastyczna, obiad do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta ricotta sprawdza się pysznie we wszystkim, chyba mój ulubiony ser! Muszę upolować kurki i robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurki! <3 Wczoraj je jadłam, pychaaaa!

    OdpowiedzUsuń
  7. "malinowy poranek" tak? powiedziałabym "poranek z tahini" ;)
    odpowiadając na Twoje pytanie - piekłam kruszonkę jak taką zwykłą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja owsianka to bajka! *.* I pomyśleć, że jeszcze nie próbowałam tahini :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kurki jadłam ostatnio w sosie śmietanowym. I szczerze mówiąc, czuję że wersja z ricottą, którą tak uwielbiam, przypadłaby mi jednak do gustu nawet bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też tak "dobrze" i na gadanie jakoś też mi się wcale nie zbiera xd

    OdpowiedzUsuń