wtorek, 8 grudnia 2015

817. Kokosowy i piernikowy pudding chia z pomarańczą, tahini, miodem i rodzynkami






Kokosowy i piernikowy pudding chia z pomarańczą, tahini, miodem i rodzynkami
Reszta pomarańczy, mandarynka, pomelo z ziarnem kakaowca

Przepis:

Część kokosowa:
2 łyżki nasion chia
Ok. 100ml wody kokosowej
Ok. 25 ml śmietanki/ mleka kokosowego
Garstka wiórków kokosowych

Nasiona chia i wiórki zalewamy płynami, dokładnie mieszamy/ rozbijamy. Odstawiamy na noc do lodówki, rano przed podaniem ponownie roztrzepujemy widelcem.

Część piernikowa:
2 łyżki nasion chia
Płaska łyżeczka przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
Stewia
125ml wody

Nasiona chia mieszamy z resztą sypkich składników, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki, rano przed podaniem ponownie roztrzepujemy widelcem.

Obie masy przekładamy do szklanki, podajemy z dodatkami

Pam.

4 komentarze:

  1. pomarańcza, soczysta i orzeźwiająca, do tego chia i reszta- super! :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. to połaczenie smakowe jest genialne! pomarańcza niedługo będzie codziennie gościć w moim jadłospisie ;)
    tęsknię za Tobą :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tak różnorako wypełnione szklanki, no i dawno nie jadłam chia w żadnym wydaniu... Inspirujesz :)
    Uśmniech, Pam! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze chciałam zrobić dwusmakowe śniadanie! Muszę się chyba Tobą zainspirować :)

    OdpowiedzUsuń