piątek, 30 października 2015

799. Różane tosty francuskie z gruszką, żurawiną i tahini


Usiłuję się pozbierać, ale wygląda to jak walka o życie muchy złapanej na lep...
Jeszcze za wcześnie.

 Miłego dnia :*




Różane tostu francuskie z gruszką, konfiturą różaną, suszoną żurawiną, ziarnem kakaowca i tahini
Jogurt naturalny

Przepis:

1/2 jajka
100ml mleka
2 łyżki wody różanej
Szczypta soli morskiej
2 duże kromki chleba
Łyżka oleju kokosowego

Wszystkie składniki poza olejem i chleba ubijamy w miseczce, wylewamy na talerz. Moczymy kromki z obu stron ok. 5-7 minut, aż wsiąknie mleko.Smażymy tosty na mocno rozgrzanym oleju kokosowym.
Podajemy z dodatkami.

Pam.

czwartek, 29 października 2015

798. Dyniowo- pomarańczowy koktajl mleczny + owoce i bakalie



Dziękuję Wam za to, że jesteście :*
Piszecie, ja nie odpisuję. Przepraszam za to. Ale bardzo to doceniam i dziękuję.







Dyniowo- pomarańczowy koktajl mleczny z tahini, konopią i pyłkiem
Jabłko, gruszka, kaki, banan, śliwki + suszona żurawina, prażony słonecznik
Daktyle z masłem z nerkowców
Pistacje, migdały, gorzkie pestki moreli, rodzynki
Gorzka czekolada, suszone morele

Przepis:

4 duże łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Sok z małej pomarańczy
Mleko do odpowiedniej konsystencji (ok 150 ml)
2 łyżki wody różanej

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy dolewając mleko do pożądanej konsystencji.
Wkładamy do zamrażalki przed podaniem (15-30 minut).

Sposób na dynię 2015
 
Pam.

środa, 28 października 2015

797. Dyniowy pęczak z malinami, tahini i czekoladą





Nadeszło ,,niebawem”. Tak niespodziewanie, kiedy straciłam czujność.
Serce mi pękło, umarła część mnie. Ta świeżo odkryta i ja praktycznie cała.
Przecież wiedziałam, że tak będzie, a brnęłam. Nie żałuję tego co było, żałuję tego na co czas już nie pozwolił. Co nie wróci. Łzy płyną potokami. Nieprzespane noce spowodowane łkaniem w poduszkę, to już zdecydowanie nie będą te same nieprzespane noce.
Najpierw straciłam głowę, później serce, teraz sens. Nie wiem ile zajmie mi zbieranie rozbitej na milion kawałków siebie, nie wiem kiedy się uśmiechnę. Przez ten czas nie chcę tu pisać, bo jestem wyzuta ze wszystkiego. Będzie teraz czas na wieczorne grzebanie się w cieście, realizacje pomysłów śniadaniowych, może dobrze by mi to zrobiło, może odciągnęło myśli. Ale gorzej z zapałem i ochotą. Może wstawię zdjęcia samego jedzenia, którego i tak mi się nie chce jeść. Może pora zakończyć i ten etap. Może pora przestać ciągnąć to co z przeszłości. I tak jakoś już tu nie pasuję. I tak niczego już nie kocham. Wszystko jakieś takie obrzydliwe, smutne, puste. Może pora zacząć na nowo. Najpiękniejszych kilka miesięcy życia, w które włożyłam całą siebie. Nauczyłam się żyć. Za szybko się to wszystko skończyło ;(






Dyniowy pęczak z malinami, tahini, gorzką czekoladą i żurawiną
Śliwki

Pam.

poniedziałek, 26 października 2015

796. Dyniowo- różana owsianka z camembertem, figą i miodem



Weekend niby wydłużony o godzinę, a minął szybciej niż zwykle. Noc pod teoretycznym tytułem ,,śpimy godzinę dłużej", praktycznie przeznaczona na wytańczenie się, zatracenie jeszcze bardziej. Zapach jest chyba najsilniej działającym na zmysły bodźcem. Zdecydowanie jest to najbardziej niedospany i zawirowany w moim życiu okres. Piękny po prostu. A właśnie okres... Znów jest, idealnie po ok. 28 dniach. Sama dziwię się jak to możliwe. Sypiam tyle co nic, jadam tak nieregularnie, że każdy szanujący się dietetyk by mnie powiesił, do wagi jeszcze trochę chyba mi brakuje, a mimo wszystko naturalnie jest. Los bywa bardzo przychylny i nie tylko cykl menstruacyjny mam na myśli. :D

Masę pozytywnej energii Wam wysyłam na nowy jesienny tydzień :*

A żeby życia jeszcze bardziej nie komplikować, na śniadanie najlepsza, prosta owsianka w październikowych smakach:





Dyniowo- różana owsianka z figą, camembertem, masłem orzechowym, miodem, rodzynkami i pestkami dyni
Śliwki, gorzka czekolada

Przepis:

5 łyżek płatków owsianych
Łyżka mieszanki otrębów
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Wrzątek
1/2 szklanki mleka
1-2 łyżki wody różanej
Szczypta soli himalajskiej

Kawałek sera camembert, figa, miód, pestki dyni, masło orzechowe i rodzynki

Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem tylko do poziomu płatków. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Dolewamy mleko, dodajemy dyniowe pure, wodę różana i szczyptę soli. Zagotowujemy owsiankę i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z dodatkami.

Paytania?

Sposób na dynię 2015
Pam.

sobota, 24 października 2015

795. Kaki, banan i inne owoce, jogurt, bakalie i czekolada



Mam tak dużo, można by powiedzieć, że za dużo. Mam wszystko, czego człowiekowi do szczęścia potrzeba. Nie będę wyliczać. Doceniam całość, ale chcę tylko jednego. Niestety chyba jednak wyczerpałam limit przychylności losu albo podejmuję złe decyzje.
Przebieg wczorajszego dnia bardzo mnie zaskoczył. Pozytywnie w gruncie rzeczy. Uśmiech jest choć przymglony. Jaśnieje zupełnie tylko chwilami. Nie wiem co jest... Nie wymagam dużo, chciałabym tylko wiedzieć, mieć albo nie mieć, ale przynajmniej wiedzieć o tym, że nie mam i pora pochować nadzieje… Dziwne i zawiłe, dobrze, że mam cały weekend zajęty i brak czasu na rozmyślanie, choć pewnie nad myślami i tak nie zapanuję. Życie, kiedy Ty się tak skomplikowałeś?

Ciepłego weekendu :*

Śniadaniowy misz- masz, bo czasu i chęci na wymyślanie wieczorem nie było, a ten wybór nigdy nie zawodzi ;)






Jogurt naturalny z pyłkiem, konopią i miodem
Banan, mrożone banany, kaki śliwki, jabłko, dynia
Świeże daktyle z masłem orzechowym
Suszone morele, rodzynki, żurawina i migdały
Gorzka czekolada


Pam.

piątek, 23 października 2015

794. Dynia pod kokosową kruszonką, jogurt z malinami



W środę rozbiłam lusterko. Jeżeli kolejnych 7 lat miałyby wyglądać jak poprzednie półtorej doby, to ja się piszę na takie ,,nieszczęście" ;P 
Długi dzień dzisiaj, a mój organizm krzyczy głośno ,,niechcemisię".
Wszystko się da, ostatnio zaczęłam wątpić w to że istnieją rzeczy niemożliwe.
Uśmiech na twarz, nie myślę, idę dalej pomimo...

Miłego piątku! :)

Poparzony język sponsorowany przez śniadanie, które miałam w zamiarze zrobić już wczoraj, ale... Jest dziś :)





Dynia z cynamonem pod kokosową kruszonką
Jogurt naturalny z malinami i ziarnem kakaowca, śliwki

Przepis:

Kawałek dyni
3 płaskie łyżki mąki gryczanej
1 pełna łyżka mąki kokosowej
Łyżka cukru kokosowego
Duża łyżka oleju kokosowego
Garstka wiórków kokosowych
Szczypta cynamonu

Mąki przesiewamy, mieszamy z cukrem. Dodajemy olej (w postaci stałej) i zagniatamy kruszonkę.
Dynię kroimy, umieszczamy w naczynku żaroodpornym i posypujemy cynamonem. Posypujemy kruszonką i wiórkami kokosowymi. Pieczemy 185 stopniach ok. 25 minut.
Podajemy z dodatkami.


Pytania?

Sposób na dynię 2015

Pam.

środa, 21 października 2015

793. Dyniowa owsianka jogurtowa z kaki, żurawiną i tahini



,,Ludzka wie­dza składa się nie tyl­ko z bib­liotek, per­ga­minu i at­ra­men­tu, ale tworzą ją także to­my wie­dzy wpi­sane w ludzkie ser­ca, wy­ryte w ludzkich duszach, wyg­ra­wero­wane w ludzkich umysłach. "

Michael Jackson

Z czytaniem tych drugich bywa gorzej. 
Czasami próbuję, a równie dobrze mogłabym zabrać się za lekturę japońskiego magazynu.
I wiedza ,,co autor miał na myśli" jest mi niedostępna, a wyniki mojej nieudolnej analizy i interpretacji są nieobiektywne.
Gdyby serce mogło być tłumaczem... Albo gdyby ktoś mi ułatwił i wytłumaczył, pomógł zrozumieć...
Za dużo chciałabym wiedzieć, ale coraz bardziej przyzwyczajam się do nieświadomości.

Miłego dnia.
Środa minie, tydzień zginie! :D


Mało wyszukane, ale od dawna miałam ochotę na coś takiego ;P
 





Dyniowa owsianka jogurtowa z kaki, suszoną żurawiną, pestkami dyni, gorzką czekoladą i tahini
Śliwki, kawałek jabłka

Przepis:

5 łyżek płatków owsianych
łyżka otrębów gryczanych
Łyżeczka siemienia lnianego złocistego
2/3 szklanki wody
Kubeczek jogurtu naturalnego
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido

Płatki, otręby i siemię zalewamy wrzątkiem tylko do poziomu płatków. Przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy z pure dyniowym i jogurtem naturalnym. Odstawiamy na noc do lodówki. Rano podajemy z dodatkami.


Sposób na dynię 2015
Pam.

wtorek, 20 października 2015

792. Dyniowa jaglanka ze smażonym tofu, figą i tahini



Dziś chcę Wam wszystkim Kochani podziękować za ponad 550 tys. wyświetleń. Nie wiem kiedy stuknęło 500, a co dopiero 550. Dziękuję za to, że jesteście, pomimo tego, że ostatnio nie bywam regularnie, a jak już się pojawiam to dania nie są zbyt inspirujące. Jednak jest to moje miejsce, do którego zapraszam wszystkich, a wchodzi ten, kto chce. A ja nawet jak nie komentuję, to z Wami jestem na bieżąco. Dziękuję :)

Czas jest bezlitosny. Są momenty, sytuacje, w których chciałabym, żeby się zatrzymał, a one trwały bez końca. Wcale nie wielkie wyszukane chwile, a te piękne w swojej prostocie i szczerości. Bezlitosny czas nie pozwala się nimi nacieszyć, zachłysnąć na dobre. Nie pozwala na realizacje wszystkich pomysłów. Musiałam nauczyć się wybierać spomiędzy różnych opcji, nauczyłam się nie planować. Uczę się nadal. I widzę, że wiele się da... najczęściej kosztem snu. 
Jesienią, zimą często skarżymy się: ,,wychodzę rano- ciemno, wracam po południu- ciemno”, ale noc a ciemność to dwie absolutnie różne rzeczy. Nocą rzeczywistość jest zupełnie inna.
Teraz powrót do wtorkowej rzeczywistości- cały dzień na uczelni. Szkoda, że prawie same ćwiczenia, nie dadzą nawet oka zmrużyć :]

Miłego dnia :* 

Dobrze, ze tofu nie jest tak łatwo wszędzie dostępne, bo ta smażona wersja naprawdę uzależnia i mogłaby doprowadzić mnie do bankructwa :P







Dyniowa jaglanka ze smażonym tofu*, figą, ziarnem kakaowca, pistacjami i tahini
Śliwka, gruszka, syrop z pędow sosny

*różano- kokosowym

Przepis:

5 łyżek kaszy jaglanej + szklanka wody
2-3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Szczypta soli himalajskiej

Kilka plastrów tofu
Łyżka oleju kokosowego
Łyżeczka wiórków kokosowych
Łyżka wody różanej

Kaszę gotujemy na osolonym wrzątku ok. 12 minut, mieszamy z pure z pieczonej dyni Hokkaido. Przekładamy do naczynka, mocno uciskamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano na patelni prażymy wiórki, ściągamy je, rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy tofu, obsmażamy z obu stron na średnim ogniu. Wlewamy wodę różaną i gdy odparuje smażymy jeszcze chwilę wrzucając wiórki kokosowe. Podajemy kaszę z dodatkami.

Pytania?

Sposób na dynię 2015
Pam.

sobota, 17 października 2015

791. Karmelizowane kluski dyniowe kokosowo-różane z granatem


Nie wiem gdzie mi ten tydzień przeleciał. Nie wiem jak to możliwe, że trwał tyle co pstryknięcie palcami, a wniósł tyle zmian. Tak, jeszcze więcej zmian w moim ,,jakże dorosłym” życiu. Jeszcze kilka wrażeń, zniesionych murów, jeszcze parę kroków wprzód. Tego co zyskałam nikt mi nie odbierze. Obecnie uczę się godzić wszystko (nie mam tylko definicji słowa wszystko), znajdować balans.
W tym momencie niesamowicie doceniam to, że uporałam się z jedzeniem. Matko, wiecie ile zyskałam czasu?! Toż zaplanowanie posiłków, przygotowanie ich, konsumpcja i delektowanie się przez odpowiednio długi czas pożerało mi dobrych kilka godzin… które teraz przeznaczam na wciśnięcie przeczytania rozdziału pomiędzy wyjściem gdzieś, zrobieniem notatek, a pojechaniem dokądś, a tak w sumie to jak się zapomni przez cały dzień o jedzeniu (tak, bo jedzenie już nie jest czymś czego się z utęsknieniem wyczekuje), to w środku nocy zawsze można nadrobić, a obiad przygotowywany przez 15 minut to luksus jakich mało. Powiedzenie jedzeniowym problemom ,,papa” było najlepszą decyzją jaką dotychczas podjęłam. No może jedną z najlepszych :D Wreszcie pod względem jedzenia mogę ze spokojem powiedzieć, ze jestem normalna i, że szczerze powiedziawszy powątpiewałam, że takie dni nastaną, a ja będę mogła wypowiedzieć takie słowa. Pod innymi względami różnie to bywa, przynajmniej nie jest nudno :P


Moje ulubione kluski dyniowe, które ostatnio podbijają internety (nic dziwnego ;P ) w nowej odsłonie:







Karmelizowane dyniowe kluski kokosowo- różane z gruszką, granatem, ziarnem kakaowca, konopią i tahini
Karobowy jogurt naturalny


Przepis:

50g mąki gryczanej
15g mąki kokosowej
Łyżka siemienia lnianego złocistego + 3 łyżki wody
Szczypta soli himalajskiej
2-3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
1 łyżka wody różanej

Łyżka oleju kokosowego
Łyżka dżemu różanego


Siemię lniane mielimy, dodajemy wodę, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Mąki i sól przesiewamy do miski. Dodajemy puree oraz ,,jajko” z siemienia. Łączymy przy pomocy widelca dodając wodę różaną. Krótko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut. Formujemy wałek, spłaszczamy i kroimy. Gotujemy na osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dżem różany i wrzucamy kluski. Smażymy aż się zarumienią. Podajemy z dodatkami.



Sposób na dynię 2015

Pam.

piątek, 16 października 2015

790. Dyniowy jogurt, owoce i bakalie



Nauczyłam się inaczej patrzeć na codzienność. Doceniać to co jest w tej chwili i wykorzystywać czas maksymalnie. Nie chcę truć danej sekundy czarną wizją przyszłości. Jest mi za dobrze, po prostu nie mam serca, żeby samej sobie to psuć :P Nocne życie, decyzje podejmowane w sekundę, niemyślenie wprzód, masa otwartości, marzenia, które nic nie szkodzi, że prawdopodobnie się nie spełnią, chwile, chwile, chwile, ujeżdżanie Hamera, które sprawia mi jeszcze więcej frajdy, zbyt powolne wbijanie się w akademickie obowiązki, ciepły szalik i rękawiczki. Mam świadomość, że czarna chmura niebawem nadejdzie, ale ja nic na to nie poradzę, więc po co się martwić. Może uda się znaleźć wnet odpowiednio duży parasol, ale póki co cieszę się słońcem. Myślę tylko, że muszę zacząć więcej spać, jeść i czytać. Reszta sama się ułoży :P

I na te dwa dni nie zniknęłam od Was z niechęci. Tak wyszło. Najnudniejsze śniadanie jedzone wspólnie jest lepsze od najpiękniej ułożonych na talerzu wytworów.

No i oczywiście udanego piątku! :)

Dziś wracam z prostotą, taką, którą mogę jeść codziennie:







Dyniowy jogurt z gorzka czekoladą i pyłkiem z mrożonymi bananami
Daktyle z masłem orzechowym
Gruszka, śliwki, granat z tahini
Bakalie

Dyniowy jogurt to po prostu kubeczek jogurtu naturalnego, wymieszany dokładnie z kilkoma łyżkami pure z pieczonej dyni Hokkaido, która była wyjątkowo słodka :)

Pytania?

Sposób na dynię 2015

Pam.

wtorek, 13 października 2015

789. Dyniowo- różany krem z ciecierzycy z gruszką, malinami i tahini,



Czyż nie fajny numer posta? :]


Wyłączam myślenie, wyłączam rozważania, redukuję ckliwość do minimum. Tym razem odpuszczam, bo się utrapię na śmierć. Pozwalam jesiennym liściom nakryć wspomnienia. Chociaż na chwilę dopóki są tak świeże. Sama przyjemność, przecież kocham jesień. Niech to ona zamieszka na dobre we mnie. Z chwilowym spokojem idę spędzić cały dzień na uczelni. Swoją drogą śmiesznie ułożony mam plan. Każdego dnia po jakimś jednym czymś, a we wtorki wszystkie ćwiczenia i jeden wykład w międzyczasie. Wtorki zawsze były długie już nawet w gimnazjum, z tego co pamiętam. No i pora się przyzwyczaić do zajęć, które trwają 2 godziny 15 minut. Usiedzieć się nie da :P Teraz na lekcjach 45 min to pewnie bym nie zdążyłam długopisu z torby wyjąć :] Może uda mi się właśnie na tym skupić swoją uwagę.

Miłego wtorku :*

Nudna jestem, ale zakochałam się w połączeniu dyni z różą, one są dla siebie stworzone :)








Dyniowo- różany krem z ciecierzycy z gruszką, malinami, tahini, ziarnem kakaowca i pyłkiem 
Śliwki

Przepis:

Filiżanka ciecierzycy ugotowanej na parze
3 czubate łyżki pure z dyni Hokkaido
2 łyżki wody różanej
Stewia

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Schładzamy w lodówce całą noc lub wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Podajemy z dodatkami.


Sposób na dynię 2015
Pam.