poniedziałek, 30 listopada 2015

813. Karobowa jaglanka z granatem, PB i czekoladą




Coraz więcej przebłysków świadomości w moim obłąkanym świecie.

,, Zamknij oczy i nie bój się marzyć. W marzeniach nikt nie stanie na drodze do Twojego szczęścia. Marzyć możesz o wszystkim. Nie będzie to realne, ale gdy otworzysz oczy, zobaczysz, że uśmiech na Twojej twarzy jednak jest prawdziwy.”


Miłego tygodnia wszystkim, którzy jesteście :*





Karbowa jaglanka z granatem, masłem orzechowym*, gorzką czekoladą i mleczkiem kokosowym
Pomelo, kaki, mandarynka



*masło orzechowe z orzechami pekan i syropem klonowym

Pam.

piątek, 27 listopada 2015

812. Quinoa z bananem, tahini, kakaowcem i płatkami róży




,,Gdy słowa już da­rem­ne, myśli da­rem­ne, a wyob­raźni nie chce się już wyob­rażać, jeszcze tyl­ko mu­zyka. Jeszcze tyl­ko mu­zyka na ten świat, na to życie. „

Wiesław Myśliwski



 

Jogurtowa komosa ryżowa z bananem, ziarnem kakaowca, płatkami róży, tahini
Mandarynka, gruszka, pomelo, grejpfrut



,,Moje myśli spiętrzone wokół jednej chwili,
Kiedyś ta krótka potrafiła czas umilić,
Teraz stojąc jakby obok wciąż się przyglądam,
Już nie cieszy jak kiedyś, wspominam, myślę dokąd zdążam,
Inne cele w życiu, inne plany i pragnienia,
Muszę wszystko pozmieniać, tak jak czas wszystko zmienia,
To co było nie wróci, wiem, choć czasem mam nadzieję,
Po co mam więc pamiętać, ktoś by powiedział "stare dzieje",
Wiem to, nie mogę zapomnieć jak było dobrze,
Wiem to, skończyło się, mój własny pogrzeb,
Wiem to, i proszę Boga, nigdy więcej,
Niech nie pozwoli na to, by ktoś trafił w moje serce.”

Jeden Osiem L - Jak zapomnieć


Pam.

poniedziałek, 23 listopada 2015

811. Waniliowo- kokosowa owsianka z karmelizowaną pigwą




Żyję. Żyję muzyką, wyobrażeniami. Przeszłością, która przenika przez wszystko, zakrada się do snów, teraźniejszości, przyszłości, zniekształca ich obraz. Nie chcę wypuścić jej z objęć. Żyję płytkimi relacjami, krótkimi rozmowami. Podenerwowaniem. Nie- byciem sobą. Żyję jakby obok, izolując się od siebie, bo tak łatwiej. 
Już oduczyłam się uciekać w gniecenie ciasta na chleb, w wirtualny świat. Uciekam w mechaniczne funkcjonowanie w jesiennej, burej rzeczywistości. Jesień po raz pierwszy w życiu nie ma ciepłych barw. Jest nijaka. Czekam aż będzie lepiej lub chociaż inaczej. 
W tym tygodniu zdmuchnę świeczki. Proszenie nie ma sensu, ale z pewnością podziękuję za najbardziej barwny i przełomowy rok. 
Za lekcje.







Waniliowo- kokosowa owsianka gotowana z kawałkami dyni piżmowej z karmelizowaną pigwą w syropie klonowym i cynamonie, z orzechami włoskimi, rodzynkami i gorzką czekoladą

Do gotowania dodana łyżeczka ekstraktu waniliowego, kilka łyżek mleka kokosowego oraz siemię lniane i pokrojona w kostkę dynia piżmowa.

Pam.

czwartek, 12 listopada 2015

810. Kokosowy koktajl: awokado, gruszka, mięta, owoce i bakalie



 Tak poniedziałkowo jakoś, a to dziś czwartek.
 Miłego dnia :*











Kokosowy koktajl mleczny: awokado, gruszka, mięta z kakao gorzkim i konopią
Banan, świeże daktyle, śliwki, kaki, pomelo, dynia
Bakalie

Przepis:

1/2 sporego, dojrzałego awokado
1 duża gruszka
1/2 łyżeczki suszonej mięty
50ml mleczka kokosowego
Mleko do odpowiedniej konsystencji

Wszystkie składniki blendujemy dolewając mleko do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wkładamy do lodówki/ zamrażalki przed podaniem.

Pam.

wtorek, 10 listopada 2015

809. Orzechowa bułeczka z grillowanym jabłkiem i gruszką i gorgonzolą,



Dwa tygodnie... I co?
Zamykam oczy, zatykam uszy, wyłączam się, nie słucham. 
Jutro wolne, dziś pijemy.

Robiłam bułeczki z patelni (proziaki) dwukrotnie, ostatnio nawet przeszło mi przez myśl, żeby powtórzyć, ewentualnie upiec scones, ale jakoś nie mogłam się zabrać. Jednak jak wczoraj zobaczyłam u Ani bułeczkę z patelni zmobilizowałam się. Nie żałuję. Usmażyłam od razu dwie i jedna jedzie ze mną na uczelnię :]

 



Orzechowa bułeczka gryczana z patelni z grillowanym jabłkiem i gruszką, gorgonzolą, orzechami włoskimi w syropie klonowym z cynamonem i konfiturą z żurawiny
Śliwki

Przepis (2 sztuki):

100g mąki gryczanej
Czubata łyżka mąki z orzechów włoskich
Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli morskiej
100g jogurtu naturalnego

Suche składniki przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Formujemy dwie kule, spłaszczamy i smażymy na suchej patelni z obu stron po 5 minut pod przykryciem. Studzimy, podajemy z dodatkami.

Pam.

poniedziałek, 9 listopada 2015

808. Dyniowo- różany pudding chia z czeko- miętową ciecierzycą



Dużo uśmiechu na nowy tydzień :*

To było dosyć nietypowe śniadanie, ale bardzo, bardzo smaczne :)







Dyniowo- różany pudding jogurtowy z chia z ciecierzycą w czeko- miętowym sosie z kakaowcem
Pomelo i granat

Przepis:

4 łyżki nasion chia
1/2 szklanki zimnej wody
Mały kubeczek (135g ) jogurtu naturalnego
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
1-2 łyżki wody różanej

Garść ciecierzycy gotowanej na parze
Łyżka gorzkiego kakao
2-3 łyżki gorącej wody
Olej kokosowy
Duża kostka gorzkiej czekolady
Szczypta suszonej mięty
Garstka ziarna kakaowca

Chia zalewamy wodą, dokładnie rozbijamy widelcem. Odstawiamy do napęcznienia, dolewamy wodę różaną, jogurt, dynię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy przykryte na noc do lodówki.
Kakao zalewamy wodą, rozrabiamy. Na małej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy ciecierzycę, zalewamy kakao i chwilę podgrzewamy, dodajemy miętę i posiekaną gorzką czekoladę, czekamy chwilę az się rozpuści i oblepi cieciorkę.
Podajemy pudding z dodatkami.

Pam.

niedziela, 8 listopada 2015

807. Dyniowo- waniliowe ciastka z ciecierzycy, jogurt i owoce




Kilka słów, które kiedyś, w innych okolicznościach tak bardzo by cieszyły, 
dziś wyzwalają jedynie pytanie ,,po co?". Niczym zgaga po smacznym posiłku... 

Dziś trzeba w końcu posiedzieć w domu i się pouczyć, czy tylko mi się tak nie chce? :P

Ciepłej niedzieli :*






Dyniowo- waniliowe ciastka z ciecierzycy z kakaowcem i żurawiną z masłem orzechowym
Jogurt naturalny z pestkami dyni i syropem klonowym
Kaki, figa, gruszka

Przepis:

150g ciecierzycy ugotowanej na parze
3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Stewia
Szczypta soli morskiej
Szczypta proszku do pieczenia
Garstka ziaren kakaowca
Garstka suszonej żurawiny

Ciecierzycę blednujemy z dynią i ekstraktem waniliowym.
Dodajemy stewię, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dorzucamy ziarno kakaowca i suszoną żurawinę, mieszamy i formujemy kulki, spłaszczamy.
Pieczemy w 175 stopniach ok 15- 20 minut.
Podajemy wystudzone.

Pam.

sobota, 7 listopada 2015

806. Karobowo- różana jogurtowa kasza gryczana z figą i czekoladą




Patrzę w kalendarz i uwierzyć nie mogę. 
Że już ponad miesiąc od powrotu na uczelnię, że za 18 dni przypiszę sobie kolejny rok.
Że to już 10 miesięcy od wyprowadzki. Że niedługo Święta. Że to już ponad miesiąc jeżdżę sobie autem. 
Że to 4 miesiące odkąd mój mózg ma jeden punkt skupienia. Że równo 3 od pierwszego zaślepienia. 
Czas potrafi być pomocny, leczyć, łagodzić, ale zazwyczaj swoim pędem wszystko niszczy.

Udanego weekendu :)

Ostatnio miseczkowe śniadania u mnie wygrywają.






Jogurtowa karobowo- różana kasza gryczana z figą, granatem, gorzką czekoladą, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem
Śliwki, jabłko

Przepis:

5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
Łyżka karobu
Łyżka wody różanej

Figa, granat
Gorzka czekolada, uprażone pestki słonecznika
Syrop klonowy

Kaszę gotujemy na osolonym wrzątku. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia, dodajemy karob i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę różaną i jogurt naturalny Mieszamy i podajemy z dodatkami.

Pam.

piątek, 6 listopada 2015

805. Bananowa owsianka z karmelizowaną dynią i kaki z migdałami




Nie mam słów, żeby podziękować Wam wszystkim za wszystkie słowa i wiadomości jakie od Was dostaje. Jesteście niesamowite, ale to już wiecie. Dziękuję!

Tak często ludzie żyjąc na jednej planecie, pochodzą z różnych światów.  
Mówią jednym szyfrem, który każdy odczytuje inaczej.
Patrzą na to samo, a widzą co innego. Robią to samo, przeżywają inaczej. 
Stąd później żal. To co dla kogoś znaczyło, dla drugiej osoby było niczym. 


Miłego piątku :*






Bananowa owsianka z karmelizowaną dynią i kaki (w syropie klonowym z sokiem z cytryny i cynamonem), suszoną żurawiną, granatem i migdałami
Śliwki, gorzka czekolada

 Przepis:

5 łyżke płatków owsianych
Łyżka mieszanki otrębów
Łyżeczka siemienia lnianego złocistego
2/3 szklanki wrzątku
1/2 szklanki mleka
Szczypta soli morskiej
Mały banan

Kawałek dyni
Kawałek kaki
Szczypta cynamonu
Łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki syropu klonowego

Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia, dodajemy mleko.
Zagotowujemy, solimy i dodajemy siemię lniane. Gdy zgęstnieje dodajemy rozgniecionego banana.
Dynię i kaki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, dodajemy kaki i dynię oraz sok z cytryny. Doprawiamy szczyptą cynamonu. Podajemy owsiankę z dodatkami.

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Pam.

czwartek, 5 listopada 2015

804. Dyniowa tarta z gruszką, figąi serem pleśniowym i granatem



,,Nie roz­sta­waj się ze swy­mi złudze­niami. Kiedy cię opuszczą może wciąż jeszcze będziesz egzys­to­wać, ale przes­ta­niesz już żyć. "

Mark Twain

(Nie)Długo żyłam złudzeniami.
Nie miałam zamiaru się z nimi rozstawać,
zostały wyrwane mi z rąk.


Dojrzała gruszka, figa i ser pleśniowy z kończącą się datą ważności stały się inspiracją do dzisiejszego śniadania.







Dyniowa tarta gryczana z gruszką, figą, serem pleśniowym, granatem, orzechami włoskimi prażonymi w syropie klonowym z solą morską i cynamonem

Przepis:

5 płaskich łyżek kaszy gryczanej niepalonej
Łyżka siemienia lnianego złotego
Szczypta soli morskiej
2-3 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Łyżka wody różanej

1/2 gruszki
1/2 figi
Kawałek sera z niebieską pleśnią

Garść pestek granata

Garść orzechów włoskich
Łyżka syropu klonowego
Szczypta soli morskiej
Szczypta cynamonu

Dynię łączymy z wodą różaną. Kaszę i siemię mielimy w młynku na mąkę. Przesiewamy suche składniki do dyni dokładnie zagniatamy. Wylepiamy masą silikonową foremkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjmujemy, okładamy gruszkę, figę i ser. Pieczemy kolejne 10 minut w 185 stopniach. Studzimy. Orzechy moczymy przez noc w wodzie. Rano prażymy na suchej patelni, dodajemy syrop, sól i cynamon. Podajemy tartę z dodatkami.


Pam.

środa, 4 listopada 2015

803. Karbowo- różane naleśniki z kokosowo- dyniowym pure z ciecierzycą



Z bloga śniadaniowo- jedzeniowo- anorektyczno- wyzdrowieniowego zrobiłam bloga o złamanym sercu z jedzeniem w tle. Przepraszam, nie tak to miało wyglądać. Po tygodniu widzę, że jest dla mnie jeszcze za wcześnie, jeszcze potrzebuję czasu na przetrawienie, pogodzenie się. Chciałabym od tak, ale się nie da. Szczerze powiedziawszy uczucia jakie teraz są we mnie są chyba najgorszymi z jakimi do tej pory się zmagałam. Anoreksja, zaburzenia odżywiania, nerwica lękowa czy depresja, mam wrażenie, że były o wiele łatwiejsze niż zdeptane uczucia, serce, godność. To po prostu cholernie boli. Pamiętam jak wtedy użalając się nad sobą, nie potrafiąc przemóc się do zmiany schematów itd myślałam sobie jak to fajnie byłoby mieć problemy innej kategorii. Zauroczenie, przywiązanie do kogoś, tęsknota, takie śmieszne i żałosne mi się wtedy wydawało. Takie błahe i łatwe. Takie nie dla mnie. Myślałam, że jestem ponad takie problemy... Ostatnia rzecz jakiej się po sobie spodziewałam to to, ze mnie tak sieknie... Wtedy wszystko zależało ode mnie. Moje decyzje, moje wybory, moje własne. Na drugiego człowieka nie mam wpływu. Więc jeszcze trochę sobie pomilczę.

Ciepłej środy :*




 Karbowo- różane naleśniki z kokosowo- dyniowym pure z ciecierzycą, granatem, kaki, cynamonem, gorzką czekoladą, konopią i tahini

Przepis:

3 łyżki mąki gryczanej
Łyżka karobu
Szczypta soli morskiej
Jajko
150 ml płynu (woda i mleko)
1-2 łyżki wody różanej

3- 4 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido
Olej kokosowy
2-3 łyżki mleka kokosowego
Garść ciecierzycy

Jajko ubijamy z wodą różaną, solą i mlekiem. Przesiewamy mąkę i karob, ubijamy dolewając wodę do odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy ciasto na min. 30 minut. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej.
Rozgrzewamy olej kokosowy, smażymy na nim pure dyniowe z ciecierzycą dolewając mleko kokosowe. Nadziewamy naleśniki farszem i podajemy z dodatkami.


Pam.

wtorek, 3 listopada 2015

802. Cukiniowo- karobowa owsianka z bananem, mleczkiem kokosowym i tahini



Wziąć się za siebie. Mądre słowa, nie podszyte motywacją.
Niełatwo zebrać do kupy to, co w rozsypce, kiedy każde miejsce, każda ulica, zakątek mieszkania. Kiedy każda piosenka, każdy dźwięk. Każde analogiczne zdarzenie... przypominają. Kiedy brzęk smsa daje nadzieje i równie szybko ją odbiera. Kiedy każdy dotyk zawodzi. Łatwiej wziąć się za siebie na pozór. Zacząć funkcjonować. Trudniej znów zacząć żyć. Z większą łatwością przychodzi się uśmiechać, rozmawiać o wszystkim i o niczym, robić zakupy, sprzątać. Trudniejsze zostało skryte w środku, pod powłoką. Niedowierzanie, żal, rozgoryczenie, wściekłość. Dezorientacja. Pytania. Pytania, pytania, pytania i żadnej już szansy na odpowiedź. Przecież wiedział, sama chciałam. Moja wina.
Łatwo wywrócić komuś życie do góry nogami i odejść.

Na dodatek pogrzeb wujka dziś. W wakacje jeszcze go widziałam.
I do wieczora uczelnia. A ja chętnie bym z wyra nie wychodziła...

Przepraszam za ponury nastrój. 

Miłego dnia :*
 



Cukiniowo- karobowa owsianka z bananem, mleczkiem kokosowym, chia, kakaowcem, żurawiną i tahini


Pam.