środa, 23 grudnia 2015

821. Kilka słów i uzbieranych zdjęć :)



Rzadko się odzywam, wiem. Nie chciałam pisać o niczym, tym bardziej o złym.
Dziś z czystym sumieniem piszę jako tako pozbierana do kupy.
Po przetrawieniu własnych problemów musiałam zmierzyć się z kłopotami w rodzinie, które może nie są jeszcze rozwiązane do końca, ale pojawiły się obietnice. I ten stres związany z bliskimi jest o wiele trudniejszy do przejścia niż prywatny. Mój biedny tato -5 kg, ja -6kg. Półtora miesiąca, niepostrzeżenie. Stres zżera i odbiera sen... Wiem, że muszę teraz przede wszystkim odbudować swój organizm i psychikę. Mam nadzieję, że pomogą mi w tym najbliższe tygodnie. Plany mam dające ogromnego kopa, ale realizacja nie zależy tylko ode mnie, więc nic nie mówię by nie zapeszyć :)

Okres Świąteczny przegapiony w zupełności. Szczerze? Nie bardzo go lubię. Ludziom życzę dobrze zawsze, o ludziach dobrze myślę na co dzień, staram się pomagać kiedy jest okazja, nie potrzebuję do tego daty 24 grudnia. 
Na podsumowanie mijającego roku jeszcze przyjdzie pora. Albo i nie, w sumie po co ;)

Wczoraj reaktywowałam coroczną fabrykę pierogów z kapustą i grzybami, dziś jeszcze ćwikła, a dla mięsożernej rodzinki śledzie, bo podobno moje najlepsze. I chyba upiekę pasztet z fasoli. Zobaczymy na ile czas pozwoli, ostatnio żyję w dużym chaosie. Przyzwyczaiłam się do niego, polubiłam.

Życzę Wszystkim spokojnych Świąt. 
Odpoczynku, ciepłej atmosfery, smacznego jedzenia i dużo, dużo uśmiechu !!!
A w nadchodzącym roku odwagi i jak najwięcej spełnionych marzeń :)

 
Nie wiem kiedy napiszę znów. Na pewno to zrobię. 
Może nawet zabłysnę czymś bardziej wyszukanym niż jogurt z owocami.
Nie ma dziś konkretnego przepisu, śniadania na dziś, ale wstawię zdjęcia, które zrobiłam kilku śniadaniom. Często fotografowane tego samego nie ma sensu zwłaszcza gdy poranne ciemności nie sprzyjają ;)

 










Pam.

środa, 16 grudnia 2015

820. Mrożony koktajl kokosowo- waniliowy z awokado, pietruszki i gruszki




Pomysły, które zaczynam brać pod uwagę, plany, które zaczynam snuć, zaczynają mnie zaskakiwać. 
Napawają przerażeniem, niedowierzaniem, ale nadają też tę pożądaną nutę ekscytacji. 
Nie wiem czy się uda, nie chcę się nastawiać na nic, ale pomarzyć mogę. 
Zwłaszcza, że wiem jak bardzo potrafię siebie zaskoczyć. 


Na talerzu znów mało zimowo, absolutnie mało grudniowo. Ale smacznie :)

 Miłego dnia :*




Mrożony koktajl kokosowo- waniliowy z awokado, pietruszki i gruszki posypany klonowo- czekoladową granolą, konopią i suszoną mięta
Mandarynka, grejpfrut, kiwi, kaki, pomelo, kawałek mango, bakalie 

Przepis:

1 średnia dojrzała gruszka
1/2 mocno dojrzałego awokado
1 średnia pietruszka
150- 200 ml napoju kokosowego
Łyżeczka ekstraktu waniliowego

Pietruszkę gotujemy, studzimy i kroimy. Pokrojona gruszkę i pietruszkę mrozimy.
Blendujemy awokado i mrożonki wlewając napój kokosowy i ekstrakt waniliowy. Przed podanie wkładamy jeszcze na chwilę do zamrażalki. Podajemy z dodatkami.
Pam.

niedziela, 13 grudnia 2015

819. Jogurtowe lody z mango, owoce i bakalie



,,W ogóle nie myślę o tym, co będzie jut­ro, ani o tym, co było wczo­raj. Nie myślę na­wet o tym, co zdarzy się za dziesięć mi­nut. Dla mnie is­tnieje tyl­ko ta chwi­la. Jeśli jest dob­ra, skar­bie, to czuję się szczęśli­wa. A jeśli kiep­ska, jak choćby pod­czas czy­tania te­go spra­woz­da­nia, po pros­tu cze­kam, aż prze­minie. Każdą chwilę trak­tuję odrębnie. I ty też po­win­naś się te­go nauczyć."

Olivia Goldsmith

Ja wciąż za bardzo wiążę, za mało izoluję chwile.
Możliwe, że wspominanie utrudnia ruch do przodu. 
Jednak pomaga się uśmiehcać właśnie te kiepskie dni.
 



Miłej niedzieli! :)


Nie mam nic przeciwko jedzeniu lodów czy piciu mrożonych koktajli zimą.
Na talerzu częściej bywa u mnie jeszcze letnio/ jesiennie niż zimowo :]
W końcu upiekłam też całą blaszkę granoli i w końcu jestem z niej w 100% zadowolona.






Lody z mrożonego mango i jogurtu posypane domową granolą czekoladowo- klonową i płatkami róży
Owoce, bakalie, daktyle później nadziałam masłem orzechowym

Pam.

piątek, 11 grudnia 2015

818. Piernikowo- pomarańczowe trufle z ciecierzycy w kakao i karobie



,,Nie mogę wpraw­dzie po­wie­dzieć, czy będzie le­piej, gdy będzie inaczej; ale ty­le rzec mogę, iż mu­si być inaczej, o ile ma być dobrze."

Georg Christoph Lichtenberg

Już jest inaczej. Jest taki stan o jaki modliłam się przez lata. Jest tak jak chciałam, żeby było. Jest idealnie. Niemal. Drobny szczegół. Dążenie do stanu nierównowagi. Ludzka natura. ,,Czego zawsze w życiu mi brak?”. Całym sercem doceniam to co mam. Ale serce, które jest niesprawne. Jak nie tęsknić za smakiem czegoś co dane było polizać i odebrane? Jak długo goją się rany? Moje są już zabliźnione, ale jeszcze nie wygojone. W każdym razie jest lepiej. Jest inaczej. A dobrze… jeszcze będzie :)

Miłego piątku Kochani :*


Najlepsze trufle jakie w życiu jadłam i jeden z najlepszych cieierzycowych wytworów na słodko, zainspirowany niedzielnymi kulkami Asi i Agi:]






Piernikowo- pomarańczowe trufle z ciecierzycy w kakao i karobie z orzechami laskowymi i włoskimi, rodzynkami, kakaowcem i miodem 
Pomarańcza, mandarynka, kaki

Przepis:

7 łyżek ugotowanej na parze ciecierzycy
1/2  sporego banana
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Łyżeczka płaska przyprawy korzennej
1/2  łyżeczki cynamonu
Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Stewia

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Formujemy kulki, odstawiamy przykryte na noc do lodówki. Rano przy pomocy sitka oprószamy karobem i kakao. Podajemy z uprażonymi orzechami i resztą dodatków.

Pam.

wtorek, 8 grudnia 2015

817. Kokosowy i piernikowy pudding chia z pomarańczą, tahini, miodem i rodzynkami






Kokosowy i piernikowy pudding chia z pomarańczą, tahini, miodem i rodzynkami
Reszta pomarańczy, mandarynka, pomelo z ziarnem kakaowca

Przepis:

Część kokosowa:
2 łyżki nasion chia
Ok. 100ml wody kokosowej
Ok. 25 ml śmietanki/ mleka kokosowego
Garstka wiórków kokosowych

Nasiona chia i wiórki zalewamy płynami, dokładnie mieszamy/ rozbijamy. Odstawiamy na noc do lodówki, rano przed podaniem ponownie roztrzepujemy widelcem.

Część piernikowa:
2 łyżki nasion chia
Płaska łyżeczka przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
Stewia
125ml wody

Nasiona chia mieszamy z resztą sypkich składników, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki, rano przed podaniem ponownie roztrzepujemy widelcem.

Obie masy przekładamy do szklanki, podajemy z dodatkami

Pam.

poniedziałek, 7 grudnia 2015

816.Kokosowy koktajl z awokado z płatkami róży i owocami



Mało grudniowo u mnie. Na talerzu tak samo.  Jedynie mandarynki przypominają, że Święta zbliżają się dużymi krokami. W ubiegłym roku Świąt nie mieliśmy poniekąd przez żałobę, przez przeprowadzkę i wszechobecne kartony. W tym roku… Jak mieszkam sama, to tak dziwnie jakoś. Pierwszy raz tak. Gdy w sklepach Boże Narodzenie zaczyna się po 1 listopada, ja staram się odwlekać tę atmosferę jak najdłużej, by się nie przesycić. Zdarza się jednak, ze przez to przegapiam grudniowy okres calkowicie. Zobaczymy, może jeszcze się w ten  klimat wdrożę ;)


Miłego nowego tygodnie. Dużo ciepła i uśmiechu :)







Kokosowy koktajl z awokado z płatkami róży
Owoce: gruszka, kiwi, pomelo z masłem pistacjowym i konopią
Świeże daktyle

Przepis na koktajl podobny do TEGO.


Pam.

niedziela, 6 grudnia 2015

815. Piernikowe ciastka z ciecierzycy + Mikołajki



Grzecznych bloggerów jak co roku odwiedził Mikołaj.
Chociaż niecałe dwa tygodnie temu skończyłam 21 lat, to oczekiwanie na odpowiedni moment by z zapałem zerwać papier z paczuszki sprawił mi radochę jak małemu dziecku :)
Moim Mikołajem była Weronika, a mój prezent w 100% trafiony. Jego zawartość wniosła do mojego mieszkania chociaż trochę świątecznego nastroju. 

Ustaliliśmy również, że jako Mikołajkowy wspólny posiłek zjemy coś ze świątecznym akcentem- przyprawą do piernika. Ja co prawda dziś ograniczę swoje śniadanie do swojego poimprezowego zestawu, ale dodaję przepis na wczorajsze piernikowe śniadanie, mam nadzieję, że się liczy :]





 
Piernikowe ciastka z ciecierzycy (z dynią i bananem) z masłem orzechowym, dżemem malinowym i ziarnem kakaowc
Jogurt naturalny z pyłkiem i konopią, pistacje, mandarynka, kaki, jabłko

Przepis:

150g ugotowanej na parze ciecierzycy
2 łyżki pure z pieczonej dyni
Kawałek banana (miałam resztkę- jakieś 1/3 średniej sztuki)
Łyżeczka przyprawy do piernika
Duża szczypta cynamonu
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Stewia
Szczypta kakao do posypania

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Formować kulki, spłaszczyć, posypać kakao z wierzchu. Piec ok. 20 minut w 185 stopniach. 


I mój prezent, za który bardzo, bardzo, bardzo dziękuję! :*

Prześliczna (własnoręcznie ozdobiona?? ) miseczka
Świąteczne ręczniczki kuchenne
Domowe masło orzechowe, najlepsze, bo pistacjowe ( w słoiczku, który na pewno wykorzystam do przechowywania kolejnego masła, które sama zrobię :P ) 



 Pam.

czwartek, 3 grudnia 2015

814. Pieczona różana ricotta i owoce



Powoli zaczynam się leczyć. Powoli zaczynam lizać rany by się zagoiły. 
Proporcje na nowo się odwrócą. Ilość uśmiechu ponad ilość łez. 
Wszystko wróci na swoje miejsce.
  
Każde doświadczenie czyni nas silniejszym, z każdego należy zabrać dla siebie coś co zaowocuje w przyszłości. 
Barwy zaczynają się przebijać przez szarość. Dostrzegam, że istnieje jeszcze świat na zewnątrz mimo, że mój
wewnętrzny został zburzony. Zbuduję go na nowo, inaczej.
  
,, Nic tak naprawdę do nas nie należy. Nic i nikt. Dlatego nie możemy uzależniać swojego szczęścia od innych. Szczęście musimy znaleźć w sobie”. 
Już pamiętam. Nie zapeszam.
  
Brakuje mi już trochę tego miejsca. Czytuję Wasze blogi codziennie. Nie obiecuję codziennych wpisów. Nie wrócę do regularnych postów. Ale wrócę do żywych. Obiecuję : )

Miłego dnia :*







Różana ricotta pieczona z kawałkami dyni Hokkaido i orzechami włoskimi i cukrem kokosowym
Pomelo, mandarynka, kaki, gruszka, daktyle, gorzka czekolada

Przepis:

Ok. 200g ricotty (niecałe opakowanie)
Łyżka wody różanej
Szczypta suszonych płatków róży
Kawałek dyni Hokkaido
Na wierzch orzechy włoskie i szczypta cukru kokosowego
  
Ricottę mieszamy z wodą różaną i płatkami róży. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, mieszamy, przekładamy do kokilki. Układamy na wierchu orzechy, posypujemy cukrem kokosowym. Pieczemy ok. 25- 30 minut w 190 stopniach. Podajemy schłodzone


Pam.