czwartek, 28 stycznia 2016

830. Kokosowo- cukiniowy placek owsiany z kiwi i gruszką


,,Wyob­raźnia jest ważniej­sza od wie­dzy, po­nieważ wie­dza jest ograniczona."

Albert Einstein


Dziś proszę jedynie o mocne trzymanie kciuków o 15.
A do tego czasu mam nadzieję, że nie osiwieję. 
Sesjo idź już sobie.

Miłego dnia :)








Kokosowo- cukiniowy placek owsiany oprószony karobem z gruszką, kiwi, pestkami dyni, gorzką czekoladą i masłem orzechowym


Przepis:

4 łyżki płatków owsianych
Łyżka mieszanki otrębów
Łyżka mąki kokosowej (lekko czubata)
Ok. 3 łyżki mleka kokosowego
Dowolnej wielkości kawałek cukinii
Jajko
Szczypta sody oczyszczonej i soli himalajskiej

Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem trochę ponad ich poziom i odstawiamy do napęcznienia.
Wbijamy jajko, przesiewamy mąkę kokosową, sodę i sól. Dodajemy startą cukinię i mieszamy dolewając mleko kokosowe do odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy przykryte na 10 minut. Smażymy placek na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym po kilka minut z każdej strony (z pierwszej pod przykryciem). Podajemy z dodatkami.

 
       alt="Pancake Day">

Pam.
 

6 komentarzy:

  1. Będę trzymać! :* A takie placki smażę codziennie ostatnio - prosto i treściwie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba bardziej od placków lubię właśnie takiego jednego placka. Mniej roboty przy przewracaniu i wszystko Ci się smaży razem. Jakiś taki sentyment mam :D
    Cukiniowej wersji nie próbowałam, ale nic straconego.
    A o 15 będę trzymać kciuki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę trzymać! :)
    A omlet wygląda pysznie :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Powodzenia !! :)
    Cukiniowe placki koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję, że poszło dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I jak poszło? ;)
    Kurczę, muszę się w końcu zabrać za zrobienie cukiniowych placków. ;)

    OdpowiedzUsuń