wtorek, 2 lutego 2016

832. Cynamonowa owsianka z selerem, jabłkiem i rodzynkami



Po ostatnim egzaminie pomyślałam sobie, że to już z górki. Że teraz to tylko zadanka sobie policzę, w końcu zawsze lubiłam matmę, będzie miła odmiana od nauki rozmaitych teorii na pamięć. 
Do czasu aż zerknęłam na arkusze egzaminacyjne z ubiegłych lat. 
Obróciłam kartkę o 90 stopni. Kolejne 90. Kolejne. Procedurę powtórzyłam kilkukrotnie i doszłam do wniosku, że cholera, kompletnie nie wiem z której strony to ugryźć. 
I w ten oto sposób przez ostatnich kilka dni nie mam czasu w głowę się podrapać, a co dopiero przygotować coś bardziej wymyślnego na śniadanie. Jutro na szczęście będzie po wszystkim i pierwszy raz nie będę prosić o kciuki za mnie, a za dobry humor dla profesora podczas sprawdzania.

Miłego, wietrznego wtorku :)





Cynamonowa owsianka z selerem, jabłkiem i rodzynkami z masłem orzechowym i ziarnem kakaowca
Pomarańcza

Przepis:

3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków orkiszowych
Łyżka mieszanki otrębów
Łyżeczka siemienia lnianego złotego
1/4  średniego ugotowanego selera
1/2  średniego jabłka + na wierzch
Duża szczypta cynamonu
Garstka rodzynek
Szczypta soli himalajskiej
1/2 szklanki mleka

Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem, gdy napęcznieją wlewamy mleko i odstawiamy na noc. Rano zagotowujemy, dodajemy siemię, sól, rodzynki, cynamon oraz starte na grubych oczkach jabłko i seler. Gotujemy chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji.

Pam.

6 komentarzy:

  1. w takim razie mocno będę trzymać kciuki za humor profesora :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Powodzenia :)
    Twój garczek z owsianką jest cudowny (zawartość zresztą też :D)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że wszytsko się udało! Jadłęm owsiankę z selerem i smakowała zadziwiająco dobrze.

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, jeszcze selera w owsiance nie próbowałam! Zupełnie o nim zapomniałam :P

    OdpowiedzUsuń