poniedziałek, 15 lutego 2016

840. Gryczana tarta bananowa z jagodami i cytrynowo- pietruszkową ricottą



Podczas gdy pomorska młodzież rozpoczyna właśnie ferie, ja rozpoczynam nowy semestr na uczelni.  Prawdę powiedziawszy wcale mnie to nie smuci. Jakaś odmiana się przyda ;]
Wyspać się w końcu też by się przydało, już nie wiem co zrobić z tą swoją bezsennością. 
Nie pamiętam kiedy przespałam całą noc ostatnio i więcej niż 5 godzin na dobę… No cóż, pozostaje przeczekać, może na wiosnę mnie zamuli, byle w nocy nie w dzień :P

Miłego tygodnia tym wypoczywającym i tym zabieganym :)


Na dobry powrót ,,do szkoły” letni akcent w śniadaniu:





Gryczana tarta bananowa z jagodami i cytrynowo- pietruszkową ricottą, pekanami i pestkami dyni polana miodem gryczanym
Pomelo

Przepis:

50g kaszy gryczanej niepalonej
Łyżka siemienia lnianego złocistego
Szczypta soli himalajskiej
1/2 dużego lub jeden mały mocno dojrzały banan

Garść rozmrożonych jagód
2-3 łyżki ricotty
Skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 ugotowanej na parze pietruszki

Pietruszkę rozgniatamy, mieszamy z ricottą i skórką cytrynową.
Banana rozgniatamy widelcem.
Kaszę i siemię mielimy w młynku do kawy na mąkę. Sypkie składniki przesiewamy do banana, łączymy i ugniatamy widelcem. Wylepiamy ciastem silikonową foremkę i pieczemy 20 minut w 180 stopniach po czym ciasto wyjmujemy, nakładamy jagody i ricottę, posypujemy orzechami pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy wystudzone.

Pam.

9 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej jednoporcjowej tarty :( Ja również rozpoczynam ferie, a tobie zyczę miłego i udanego semestru! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja całe szczęście mam tydzień wolnego i mogę wreszcie odespać sesję... bo jeśli miałabym jeszcze jeden jej tydzień ojj to to nie wiem jakby się to dla mnie skończyło :(

    Miłego dnia kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie, nigdy nie robiłam jednoporcjowej tarty, a taka gryczana to już w ogóle musi być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na śląsku też ferie !
    I w końcu udało mi się porządnie pospać :).
    Ehh..kiedy ja się zmobilizuję do zrobienia tarty ? ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja na dobry sen polecam słuchać muzyki relaksacyjnej! Jest tak nudna, że człowiek od razu idzie w kimono :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta tarta podbiła moje serce! I zainspirowała do odmrożenia letnich owoców. Choć przez chwilę będę mogła sobie przywołać lato :)
    Powodzenia w nowym semestrze :*

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie zdrowe cuda!

    Serdecznie zapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też wlasnie zaczęłam ferie, ale i tak czeka mnie dużo nauki :/
    Powodzenia w nowym semestrze <3
    Super śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny ten biały grejpfrucik, a jeszcze bardziej ta tartaletka! Pięknie ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń