piątek, 11 marca 2016

845. Kakaowe naleśniki jaglane cynamonową dynią nadziane




Słońce, które ledwo co wyłoniło się zza chmur na dwa dni znów nie chce się pokazać.
Podobno czekają nas białe Święta. A ja odczuwam ogromny deficyt witaminy D.

Hmmm. O ile mnie pamięć nie myli, wczoraj dodałam przepis na naleśniki. 
Dziś co? Tak, naleśniki. Ale co poradzić jak mnie jakieś naleśnikowe gastro złapało?

Miłego piąteczku! :)






Kakaowe naleśniki jaglane z dynią z ananasem, surową czekoladą, pekanami, morwą i miodem gryczanym

Przepis:

2 czubate łyżki mąki jaglanej (u mnie zmiksowana kasza)
Łyżka surowego kakao
Szczypta soli himalajskiej
Małe jajko
Łyżeczka płynnego oleju kokosowego
170 ml płynu (u mnie mleko i woda)

3 łyżki puree z pieczonej dyni + spora szczypta cynamonu
Ananas z puszki
Surowa czekolada
Garstka morwy, prażone pekany
Miód gryczany

Jajko ubijamy z solą, olejem kokosowym i częścią płynu. Przesiewamy mąkę, kakao, sól, ubijamy dolewając resztę płynu. Odstawiamy na co najmniej 30 minut. Smażymy na suchej patelni naleśnikowej. Smarujemy puree dyniowym wymieszanym z cynamonem, składamy, podgrzewamy chwilę na patelni, podajemy z dodatkami.


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl


Pam.

5 komentarzy:

  1. Jak dla mnie to naleśniki mogłabym jeść codziennie i to nie koniecznie na słodko :D
    Szkoda tylko, że nie ma czasu ich smażyć ;c

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wiem co niedługo mnie czeka. Nalesniki!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Super głęboki kolor tych naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nalesniki swietne. A te dodatki,to juz nawet nie wspomne. Jutro mam wiecej czasu,to tez takie usmaze. Dzieki za inspiracje :-).

    OdpowiedzUsuń