niedziela, 20 marca 2016

854. Waniliowo- dyniowa ricotta pieczona z bananem i pekanami



Musiałam w ostatnim czasie podjąć kilka bardzo ważących, trudnych decyzji.
Uczę się słuchać SIEBIE, wsłuchać w swoją intuicję, rozsądek, serce. Nie w to co podpowiada autodestrukcyjna część. Czuję, że to słuszne decyzje, w tej chwili priorytet, cel mam jeden najważniejszy. Cała reszta to dodatek. Muszę być przede wszystkim zdrowa. Rozprawić się z chorobą raz na dobre. Na poważnie. Tylko wtedy będę mogła w pełni funkcjonować, odkrywać, działać, angażować się, żyć. Wsparcie dwóch najukochańszych osób, ich wiara i to, że stoją za mną murem, dodaje mi skrzydeł. Działamy dalej.


Ciepłej niedzieli! :)


Ricotta pieczona z samym żółtkiem smakowała mi o niebo lepiej niż klasyczny serniczek z jajkiem, mlekiem i mąką. Gorąco polecam taką wersję. Dawno nie jadłam czegoś aż tak dobrego (no poza młodym kokosem) ;]





Waniliowo- dyniowa ricotta pieczona z bananem i pekanami z ziarnem kakaowca i syropem klonowym 
Kiwi, pomelo, banan

Przepis:

170g ricotty
1 żółtko
2-3 łyżki gęstego puree z dyni
Ziarenka z 1 laski wanilii
Stevia
Szczypta soli
Kilka plasterków banana, kilka orzechów pekan

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do kokilki lekko natłuszczonej olejem kokosowym. Na wierzchu układamy plasterki banana i orzechy. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach. Studzimy, chowamy na noc do lodówki. Podajemy rano z dodatkami (wyjmujemy z lodówki jakieś pół godziny przed podaniem).


 
       alt="Waniliowy Weekend VII">

Pam.

8 komentarzy:

  1. Ricotta akurat otwarta w lodówce i chyba aż odmrożę puree z dyni. Na jutro będzie jak znalazł na śniadanie przed szkołą :D
    Pamiętaj kochana, że zawsze jestem z Tobą i kibicuję w dążeniu do wyznaczonego celu :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowie, i szczęście. Ale to idzie w parze podobno :)
    Ricotta? Dynia? Pomelo? Zaraz będę :D

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze wiedzieć, że jest progress kochana :* Wszyscy trzymamy za Ciebie kciuki, bądź dzielna !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł :) skoro było takie smaczne to muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że chociaż Ty idziesz do przodu :) Ja nie umiem słuchać siebie i tylko podkupuję pod sobą dołek...

    OdpowiedzUsuń
  6. ja ci kochana cały czas kibicuje, trzymam mocno kciuki i jestem z Tobą całym serduchem :* jestem tak pewna, że wszystko będzie dobrze, że nawet nie muszę się nad tym zastanawiać, ja to wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzymam za ciebie mocno kciuki ♡
    Ricotta i dynia...pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi smaka ana dyńkę :)

    OdpowiedzUsuń