niedziela, 3 kwietnia 2016

866. Kokosowy krem z gruszką, rodzynkami i konopią


Pogoda wiosenna się ocknęła. 
Ja się jeszcze nie przebudziłam z zimowego snu.
A wszystko przyspieszone do jutra. Może coś mi się rozjaśni, może dostanę wskazówki jak żyć.
Może w końcu coś zacznie się zmieniać. Nie daję rady sama, to może z pomocą kogoś mądrzejszego się uda. Wierzę w to, bo w końcu musi się udać. Jutro...


Miłej niedzieli! :)







Kokosowy krem z gruszką, rodzynkami i konopią
Pomelo

Przepis:

300ml mleka
30-35g mąki kokosowej
1/2 - 1 łyżeczka oleju kokosowego
Szczypta soli himalajskiej
Gruszka, garstka rodzynek, garstka nasion konopii

Zagotowujemy 200 ml mleka, w 100 ml rozprowadzamy mąkę kokosową. Dodajemy do gotującego mleka i mieszamy. Gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy olej kokosowy. Przekładamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dodatkami. (Ja zrobiłam zdjęcie zaraz po przełożeniu do miseczki, po kilku minutach krem znacznie zgęstniał).

Pam. 

piątek, 1 kwietnia 2016

865. Bananowy jogurt pieczony z mąką z pestek dyni



Nie mam bladego pojęcia jak to możliwe, że z pierwszego stycznia zrobił się pierwszy kwietnia. Nie wiem dlaczego przepuściłam 91 dni przez palce. Nie wiem gdzie ja jestem. 
Gdzie jestem ja?






Bananowy jogurt pieczony z mąką z pestek dyni 
Kiwi, jabłko, mandarynka

Przepis:

250g jogurtu naturalnego
Żółtko
Czubata łyżka mąki z pestek dyni
Mały, mocno dojrzały banan
Stewia

Jogurt dokładnie mieszamy z żółtkiem i rozgniecionym bananem. Dodajemy stewię do smaku, mieszamy, przekładamy do kokilki lekko przetartej olejem kokosowym. Pieczemy ok.40 minut w 180 stopniach. Studzimy, chłodzimy przez noc w lodówce.

Pam.